Veelgestelde vraag
Wat levert genetisch onderzoek bij HAE op?

Een erfelijke ziekte, zoals HAE, wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen, waardoor een bepaald eiwit niet of niet goed wordt aangemaakt. Meestal erf je de mutatie van je vader en/of moeder, maar soms ben je de eerste in je familie met een mutatie.
Door het erfelijk materiaal, DNA, in bloed of speeksel te onderzoeken, kan een gendefect (mutatie) worden vastgesteld. Van HAE zijn veel verschillende mutaties bekend.
De oorzaak van HAE type 1 en type 2 ligt aan een foutje in het SERPING1-gen, dat ligt op chromosoom 11. Dit gen bevat de informatie voor het maken van C1-proteaseremmer.

Er zijn veel verschillende mutaties bekend die HAE type 1 en type 2 veroorzaken.
Mutaties die leiden tot HAE type 1 zorgen dat er minder C1-esteraseremmer aanwezig is in het bloed. Ze kunnen overal in het gen voorkomen. Type 1 is de meest voorkomende vorm van HAE.
Mutaties die leiden tot HAE type 2 zorgen dat C1-esteraseremmer minder goed werkt. Ze liggen meestal op een specifieke plek in het gen (op exon 8).
Bij beide types is er verminderde C1-esteraseremmeractiviteit.

Bij Factor XII-geassocieerd HAE wordt C1-esteraseremmer normaal aangemaakt. Door een mutatie in het Factor XII (12)-gen wordt factor XII (12) gemakkelijk geactiveerd. Deze vorm is zeer zeldzaam.

Ook interessant