Veelgestelde vraag
Hoe werkt tranexaminezuur bij het voorkomen van een aanval van HAE?

Kinderen die regelmatig een ernstige aanval krijgen, kunnen tranexaminezuur (Cyclokapron? of Exacyl?) gebruiken als onderhoudsmedicijn. Je slikt het meestal in de vorm van een pil. Soms krijg je het ook als je naar de tandarts moet, bijvoorbeeld voor het vullen van een gaatje in een kies.

Tranexaminezuur wordt ook gebruikt bij hemofilie en de ziekte van Von Willebrand. Het zorgt ervoor dat een bloedstolsel minder snel wordt afgebroken. Het werkt als volgt:

Helemaal aan het begin van de kettingreactie die leidt tot het ontstaan van een zwelling wordt Factor XII (12) geactiveerd. Die activatie kan komen door een trauma, stress of bijvoorbeeld een infectie.
Geactiveerd Factor XII (12) kan dan onder andere kallikreïne activeren en geactiveerd kallikreïne kan plasminogeen 'knippen' waardoor plasmine vrijkomt. Plasmine helpt bij de afbraak van een bloedstolsel. Vrijgekomen plasmine kan op haar beurt ook weer Factor XII (12) activeren.
Tranexaminezuur remt de werking van plasmine, waardoor ook de activatie van Factor XII (12) door plasmine geremd wordt. Hierdoor kunnen de hoeveelheid en de ernst van de aanvallen verminderen.

Ook interessant