Veelgestelde vraag
Wat is aids?

Aids staat voor acquired immunodeficiency syndrome. Je hebt aids als het aantal CD4-cellen door de hiv-infectie zo laag is dat je opportunistische infecties krijgt. Als het aantal CD4-cellen onder de 200/mm3 ligt heb je hier kans op.
Voorbeelden van opportunistische infecties zijn:
  • Een ernstige longontsteking (pneumonie) veroorzaakt door de bacterie Pneumocystis jiroveci (PJP, Pneumocystis jiroveci pneumonie). Vroeger heette de bacterie Pneumocystis carinii (PCP, Pneumocystis carinii pneumonie). {
  • Een infectie met Candida albicans. Dit is een gistachtige schimmel die infecties kan veroorzaken in slokdarm, hersenen, bloed en op diverse andere plekken.
Als je aids hebt kan het afweersysteem je eigen cellen ook niet goed meer onder controle houden. Als je gezond bent worden cellen die veranderen in kankercellen herkend en uitgeschakeld. Maar als het afweersysteem zijn werk niet meer kan doen krijgen bijzondere en zeldzame vormen van kanker een kans zich te ontwikkelen. Vormen van kanker die bij aids vaak voorkomen zijn het kaposisarcoom, non-hodgkinlymfoom en cervixcarcinoom.

Ook interessant