Veelgestelde vraag
Hoe groot is het risico van overdracht van hiv bij een ondecteerbare viral load?

Als je met hiv besmet bent, maar je medicatie altijd goed slikt en ondetecteerbaar bent, kan je hiv NIET overdragen. Ondetecteerbaar, ook wel n=n genoemd, betekent dat het virus niet meetbaar is. Niet meetbaar houdt in dat het aantal virusdeeltjes onder een bepaalde waarde zakt (<50 virusdeeltjes per milliliter bloed), waardoor het virus niet meer meetbaar is in het bloed. Iemand waarbij hiv niet meetbaar is, kan het virus niet overdragen.
Iemand die een onderdrukte viral load heeft (<200 virusdeeltjes per milliliter bloed) kan het virus overigens ook niet overdragen.
Met ‘niet meetbaar’ wordt een viral load van minder dan 50 virusdeeltjes per milliliter bloed bedoeld (tegenwoordig zijn er zelfs testen die tot 20 virusdeeltjes per milliliter bloed kunnen meten, maar wij houden de grens van 50 aan), Met ‘onderdrukt’ bedoelen we een viral load van minder dan 200 virusdeeltjes per milliliter bloed. Zowel als je viral load niet meetbaar is, als wanneer deze onderdrukt is kun je hiv niet overdragen via seks.

Dus, als je medicatie goed slikt en ondetecteerbaar bent, kan je hiv NIET overdragen. Ook niet als je geen veilige seks hebt. Maar als je seks hebt zonder condoom, ook met een ondetecteerbaar virus, loop je nog steeds kans op zwangerschap of andere soa’s bijvoorbeeld chlamydia.
(bron: hivvereniging.nl)

Ook interessant