Veelgestelde vraag
Kun je met een hiv-infectie op elke manier zwanger worden?

Als één van beiden (of beide partners) een hiv-infectie heeft (hebben), moet bekeken worden op welke manier een zwangerschap tot stand kan komen, zodat het risico op overdracht van hiv het kleinste is. De bevruchting kan op verschillende manieren plaatsvinden:
  • Via de natuurlijke weg. Dit kan wanneer een hiv-positieve man of vrouw ten minste een halfjaar een onmeetbaar laag aantal hiv-deeltjes heeft en bovendien therapietrouw is en geen andere soa's heeft. De kans dat je dan het virus nog overdraagt is heel erg klein, maar niet nul. Overleg dus altijd met je hiv-behandelaar wanneer je dit overweegt.
  • Via zelfinseminatie. Dit kan bij een hiv-geïnfecteerde vrouw en een hiv-negatieve man.
  • Kunstmatige inseminatie via ivf (in-vitrofertilisatie) of iui (intra-uteriene inseminatie). Als de man hiv-geïnfecteerd is en de vrouw hiv-negatief, kan het sperma 'gewassen' worden. Dan worden de zaadcellen gescheiden van de rest van het zaad. In de zaadcellen zelf zit namelijk geen hiv. Bevruchting kan vervolgens plaatsvinden via:
    • ivf, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. De zaadcel wordt in de eicel gebracht, buiten het lichaam van de vrouw. Daarna wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw.
    • iui, de geselecteerde zaadcellen worden in de baarmoeder van de vrouw gebracht, tijdens de eisprong.

Ook interessant