Wat is normaal huilgedrag?

Alle baby’s huilen. Meestal omdat ze honger, een volle luier of darmkrampen hebben, of omdat ze moe zijn, een boertje moeten laten of zich ongemakkelijk voelen

Wat is normaal huilgedrag?

Baby’s huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste zes weken na de geboorte gemiddeld zo’n tweeëneenhalf uur per dag. Daarna wordt het minder, met drie maanden huilen ze ongeveer nog een uur per dag. Meestal in de avonduren.

Wat is overmatig huilen?

Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Ouders voelen zich hulpeloos, ze hebben vaak alles geprobeerd en niets lijkt te helpen. Om vast te stellen of sprake is van overmatig huilen, is de ervaring van ouders belangrijker dan het precieze aantal huiluren.

De definitie die hier recht aan doet is die van ‘infant colic’, geformuleerd door de Rome IV-commissie in 2016 als terugkerende en langdurige perioden van huilen zonder duidelijke oorzaak, bewijs van groeiachterstand of ziekte bij zuigelingen jonger dan vijf maanden.

Hoeveel kinderen hebben er last van en wat zijn de gevolgen?

Van de baby’s wereldwijd heeft 4 % tot 20 % last van overmatig huilen, afhankelijk van in welke land dit gemeten wordt en welke definities worden gebruikt. Het is belangrijk dat ouders weten dat het overmatig huilen niet hun schuld is en dat het geen invloed heeft op de latere gezondheid van hun kind. Veel ouders zoeken hulp omdat het huilen veel stress geeft en kan zorgen voor uitputting, angst en depressie. Soms zijn ouders zo moe dat ze uit onmacht hun baby door elkaar schudden om hem/haar stil te krijgen. Dit is erg gevaarlijk voor de baby. Het is belangrijk, ook voor de baby, dat ouders hulp zoeken bij de jeugdarts, huisarts of kinderarts. Zie ook interview Elise van de Putte

Tekst: Karola de Graaf en Ineke de Kruijff

Redactie: Paulette Mostart

Medische animaties: Jasper Bleeker

Films: Paul Enkelaar en Lex Winkler