Werken aan een betere toekomst van kinderen met een aangeboren hartafwijking!

Door Roesja van Doorn op 4 september 2020

Op de website van de Hartstichting vertelt onder andere Wim Helbing over het onderzoek. Zo helpt het onderzoek mee om te bepalen wie risico loopt om al op redelijk jonge leeftijd hartfalen of ritmestoornissen te krijgen. De vooruitzichten van een patiënt zijn zo beter te voorspellen en de behandeling kun je hierop aanpassen. Ook hopen de onderzoekers nieuwe behandelingen te ontdekken. Het doel van de onderzoekers is om uiteindelijk nog veel betere vooruitzichten te krijgen voor de lange termijn voor alle kinderen met een hartaandoening.

De onderzoekers kijken daarbij ook naar de natuur. Medeonderzoeker Jeroen Bakkers vertelt daarover en over zijn bijdrage aan het onderzoek in het laboratorium. Zebravisjes kunnen bijvoorbeeld zelf hun hartspier weer gezond krijgen. De onderzoekers kijken naar deze visjes, om te ontdekken hoe dat kan.
In een eerder onderzoek hebben ze zo al ontdekt dat er een eiwit is dat bij vissen ervoor kan zorgen dat de hartspiercellen opnieuw gaan delen. Bij mensen staat het gen voor dit eiwit in de hartspiercel 'uit'. nu wordt onderzocht of dit op een veilige manier 'aan' gezet kan worden om zo de hartspier te helpen om weer gezond te worden. Uiteindelijk zouden mensen met een aangeboren hartafwijking veel minder last krijgen van hartproblemen.

Meer weten, bezoek www.hartstichting.nl
Check ook het interview met Barbara Mulder, waarom dit soort onderzoeken zo belangrijk zijn!

Bron: www.hartstichting.nl