Veelgestelde vraag
Hoe kan de ziekte van Graves worden aangetoond?

Als je klachten hebt die doen denken aan een te snel werkende schildklier kan er onderzoek worden gedaan. Er wordt bloed geprikt en er kan een echo van de schildklier of een scintigrafie met jodium of technetium (onderzoek dat het werkende weefsel van de schildklier laat zien) worden gemaakt.
Uit een bloedvat in je arm of op je hand wordt bloed afgenomen om te kijken hoeveel vrij T4, T3 en TSH erin zit. Bij de ziekte van Graves is vrij T4 te hoog en TSH laag. De auto-antistoffen TSI zijn duidelijk verhoogd en de antistoffen tegen TPO normaal of verhoogd.
Met een echo van de hals kun je goed zien hoe de opbouw en de grootte van de schildklier is. Bij de ziekte van Graves zit er geen knobbeltje (nodus) op de schildklier.
Voor een scintigrafie krijg je een kleine hoeveelheid radioactief gelabeld jodium (I-123) of technetium in je bloed via een infuus, daarna worden op meerdere momenten foto’s (een scintigram) gemaakt. Hierop kun je zien hoe goed de schildklier het gelabelde jodium of technetium opneemt. Bij de ziekte van Graves neemt de hele schildklier meer jodium of technetium op.

Ook interessant