Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Schildklieraandoeningen thumbnail

Schildklieraandoeningen

Een goed werkende schildklier maakt dag en nacht precies genoeg schildklierhormoon aan. Maar de schildklier werkt niet altijd goed en kan te weinig of teveel schildklierhormoon maken en afgeven. Een schildklierprobleem kun je al bij de geboorte hebben, maar kan ook in de jaren daarna ontstaan.

De schildklier thumbnail

De schildklier

De schildklier (glandula thyreoidea), die voor in de hals ligt, bestaat uit twee delen (kwabben) die in het midden met elkaar verbonden zijn. De schildklier lijkt hierdoor een beetje op een vlinder. Het smalle verbindingsstuk ligt over de luchtpijp heen.

Schildklierhormoon thumbnail

Schildklierhormoon

Schildklierhormoon heeft effect op vrijwel alle weefsels en veel processen in je lichaam, zoals de stofwisseling en het energieverbruik, de lengtegroei, in de eerste drie levensjaren de hersenontwikkeling en daarna het functioneren van de hersenen.

Afwijkingen aan de schildklier thumbnail

Afwijkingen aan de schildklier

Een goed werkende schildklier maakt dag en nacht precies genoeg schildklierhormoon aan. Ook wordt er precies genoeg opgeslagen en afgegeven. Maar de schildklier werkt niet altijd goed. Als er bijvoorbeeld iets is misgegaan bij de ontwikkeling en afdaling van de schildklier, of met de aanmaak of afgifte van schildklierhormoon.

Te trage schildklierwerking thumbnail

Te trage schildklierwerking

Als je schildklier te langzaam werkt, wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt en komt er te weinig in het bloed. Je lichaam heeft dan een tekort aan schildklierhormoon. Dat noemen we hypothyreoïdie.

Te snelle schildklierwerking, hyperthyreoïdie thumbnail

Te snelle schildklierwerking, hyperthyreoïdie

Als je schildklier te snel werkt wordt er te veel schildklierhormoon aangemaakt. Er komt dan te veel schildklierhormoon in je bloed en je lichaam. Een ander woord voor een te snel werkende schildklier is hyperthyreoïdie. De meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie is de ziekte van Graves.

Te grote schildklier (struma) thumbnail

Te grote schildklier (struma)

Als de hele schildklier zo vergroot is dat je het kunt voelen of als je een duidelijke zwelling ziet voor in de hals, heet dat struma. Soms is enkel een gedeelte van de schildklier vergroot.

Een knobbel in de schildklier (nodus) thumbnail

Een knobbel in de schildklier (nodus)

Een knobbel in de schildklier ontstaat als een groepje cellen gaat groeien. De cellen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. In de meeste gevallen is een schildklierknobbel goedaardig. Als een schildklierknobbel kwaadaardig is, heb je schildklierkanker.

Diagnostiek thumbnail

Diagnostiek

Met de volgende onderzoeken kan een schildklieraandoening worden vastgesteld. Er kan bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormend onderzoek worden gedaan.