Veelgestelde vraag
Wat zijn veelvoorkomende klachten bij sikkelcelziekte?

Bloedarmoede: de mate van bloedarmoede bepaalt de klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, je slap voelen, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn.

Sikkelcelcrisis: een crisis waarbij kleine of grotere bloedvaten verstopt raken, kan leiden tot een zuurstoftekort in het weefsel, dit heet infarcering. Deze infarcering kan op vele plaatsen in het lichaam voorkomen en kan tijdelijke of blijvende schade veroorzaken. Voorbeelden zijn herseninfarcten of nier- en botinfarcten.

Een sikkelcelcrisis is vaak zeer pijnlijk. Hoe erg de pijn is wordt bepaald door de plaats van de crisis, een botcrisis is bijvoorbeeld erg pijnlijk. Een infarcering in de milt kun je ongemerkt hebben, dat is niet pijnlijk.

Infecties: als je milt minder goed, of zelfs helemaal niet meer werkt, ben je vatbaarder voor infecties met o.a. gekapselde bacteriën. Dit zijn bacteriën zoals pneumococcen, meningococcen en Haemophilus influenza. Doordat de milt niet goed werkt worden de bacteriën niet goed verwijderd uit je lichaam. De infectie kan zich dan gemakkelijk en snel door je lichaam verspreiden waardoor infecties ernstiger en heviger kunnen verlopen. De kans op het ontwikkelen van bloedvergiftiging
of een hersenvliesontsteking is daardoor groter. Ook leiden de infecties zelf, weer tot een sikkelcelcrisis die weer tot verdere beschadiging van de organen leidt. Bij dit soort infecties kun je last hebben van koorts, niet lekker voelen, minder eetlust en pijn (bijvoorbeeld keelpijn of hoofdpijn).

Ook interessant