Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.

  • 2
  • 3
  • 4

Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen

Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.

avatar

Monique Rijken

Kinderarts-neonatoloog

Ik ben Monique Rijken, en werk als kinderarts-neonatoloog in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter en een zoon, die allebei niet meer thuis wonen. Maar ik vind het ontzettend gezellig dat zij (mét aanhang) nog regelmatig aanschuiven aan tafel. Sommige dagen kun je me vinden op de couveuse-afdeling en andere dagen werk ik op onze follow-up polikliniek, waar ik de kinderen terugzie die bij ons opgenomen hebben gelegen op de NICU, een mooi woord voor de couveuse-afdeling. Het is ontzettend leuk en leerzaam om te zien hoe het gaat met de kinderen die zoveel te vroeg geboren zijn, en met hun ouders natuurlijk! Hopelijk helpt de site van de Cyberpoli om wat meer over vroeggeboorte te weten te komen, want hier is op andere plekken niet zo gemakkelijk informatie over te vinden. Mocht je toch nog vragen hebben over die periode op de NICU óf over eventuele problemen die daarna op je pad komen als opgroeiende “ex-prematuur”, kun je me die hier stellen, dan zal ik die zo goed mogelijk beantwoorden.

Stel je vraag aan Monique Rijken

avatar

Aleid Leemhuis

Kinderarts-neonatoloog

Ik ben Aleid Leemhuis, kinderarts verbonden aan de follow up poli van de afdeling neonatologie van het AUMC. Ik heb 2 dochters, 1 zoon en 2 kleinzoons. Mijn werkterrein is al vele jaren de nazorg en follow up van premature pasgeborenen. Naast de zorg, ben ik ook betrokken bij onderzoek op dat gebied, mn op het gebied van de preventie: hoe kunnen behandelingen bij de zwangere, of bij de pasgeborenen prematuur, of later tijdens het follow up traject in de kindertijd, helpen de lange termijn uitkomsten van kind en ouders te verbeteren. Ik heb met plezier meegewerkt aan het schrijven van de Standards of Care van de Europese ouder vereniging, de EFCNI European Standards of Care for Newborn Health – EFCNI. Ik vind het begeleiden van kind en ouders na de vaak heftige periode op de NICU en vervolgens in t ziekenhuis dichterbij huis altijd weer fijn, ook omdat elke situatie anders is. Uitgaand van de kracht en sterke punten van elk kind en de ouders, bekijken we op de follow up poli hoe we kunnen helpen bij problemen die kinderen kunnen hebben op lichamelijk, motorisch, cognitief, school en gedragsmatig gebied en die ouders kunnen hebben bij de verwerking en het opvoeden. Ook de gevolgen van vroeggeboorte op de veel langere termijn, in de (jong) volwassenheid heeft mijn belangstelling.

Stel je vraag aan Aleid Leemhuis

avatar

Anneloes van Baar

Ontwikkelingspsycholoog

In 1983 ben ik afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog. Eerst ben ik wetenschappelijk onderzoek gaan doen, onder andere naar de ontwikkeling tijdens de eerste 10 jaar van extreem te vroeg geboren kinderen in vergelijking met op tijd geboren kinderen. Vervolgens heb ik ruim 10 jaar als GZ-psycholoog gewerkt in een ziekenhuis voor de afdeling Neonatologie en vooral ook voor de follow-up polikliniek. Sinds 2003 ben ik hoogleraar. Nu doen we onderzoek naar ontwikkeling van zowel matig premature kinderen (geboren bij 32 tot 36 weken zwangerschapsduur) als extreem te vroeg geboren kinderen. We zijn vooral geïnteresseerd in de aandachtvaardigheden van de kinderen en in vroegtijdige signalering.

Stel je vraag aan Anneloes van Baar

avatar

Amber

Ervaringsdeskundige

Mijn naam is Amber Bontekoe, ik ben 24 jaar geleden samen met mijn tweelingbroertje in het Sophia Kinderziekenhuis geboren na een zwangerschap van 24 weken en 6 dagen. Helaas is hij drie dagen na onze geboorte overleden. De nazorg - de zogenoemde follow-up - duurde tot mijn tweede jaar. Toch heb ik de afgelopen tijd veel artsen, specialisten en therapeuten gezien, omdat ik veel verschillende klachten heb. Onder andere chronische vermoeidheid, moeite met mijn dag logisch indelen en een vorm van CVI. De klachten zijn deels en tijdelijk weggenomen, maar de oorzaak hiervan niet: mijn extreme vroeggeboorte. Je kunt levenslang klachten overhouden als gevolg van je ontstaansgeschiedenis. En ondanks dat ik dat zelf ook ervaar, ben ik wel heel gelukkig. Mocht jij vragen hebben over je vroeggeboorte in relatie tot de klachten die je ervaart, stel ze gerust! Een luisterend oor kan soms al voldoende zijn. En weet, je bent niet alleen. ♥

Stel je vraag aan Amber

avatar

Corita Boons

Kinderfysiotherapeut

Corita Boons is kinderfysiotherapeut in Isala in Zwolle.

Stel je vraag aan Corita Boons

avatar

Renate Swarte

Kinderarts-neonatoloog

Renate Swarte is kinderarts-neonatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Stel je vraag aan Renate Swarte

avatar

Robin

ervaringsdeskundige

Hey, Ik ben Robin (23 jaar) en ben na 26 weken en 3 dagen geboren. Heel vroeg natuurlijk als je je bedenkt dat de gemiddelde zwangerschap zo'n 40 weken duurt. Ik werd daarom ook direct na mijn geboorte van mijn moeder weggehaald en in de couveuse gestopt. Na een aantal maanden van intense zorg ben ik alsnog veilig en wel thuisgekomen. Fysieke gevolgen van mijn vroeggeboorte heb ik er gelukkig niet aan overgehouden, maar mentale wel. Sinds mijn puberteit heb ik last van ADD en raak ik erg snel afgeleid. Ook stelde ik af en toe wat belangrijke zaken uit :). Mede hierdoor ben ik vroeger naar verschillende psychologen gegaan. Gelukkig is het de laatste jaren minder geworden, maar het blijft nog altijd op de achtergrond aanwezig. Ik wil graag met jullie mijn ervaring delen, dus twijfel niet als je een vraag wilt stellen!

Stel je vraag aan Robin