Veelgestelde vraag
Wat is Cystic Fibrosis?

Cystic Fibrosis, beter bekend als CF, is een erfelijke en (vooralsnog) ongeneeslijke ziekte waaraan in Nederland ruim 1200 mensen lijden. Het is bij blanken de meest voorkomende levensverkortende ziekte.
Cystic Fibrosis is de medische term voor taaislijmziekte. Als je CF hebt is het slijm, dat op verschillende plekken in je lichaam gemaakt wordt, te taai en dik. Hierdoor kan het niet goed doorstromen of opgehoest worden. Het slijm hoopt zich op waardoor je organen niet goed meer kunnen functioneren en er ontstekingen en beschadigingen kunnen optreden. Welke organen in de problemen raken verschilt van persoon tot persoon. En dat geldt ook voor de mate waarin je ziek bent. Dit maakt dat de ziekte CF bij jou een geheel eigen beloop heeft, soms vergelijkbaar met medepatiënten en soms niet.
Het ziektebeeld van CF is behoorlijk complex. Je kunt problemen hebben met je longen, maagdarmkanaal, lever en galwegen, keel-neus-oren en alvleesklier. Daarnaast kun je diabetes mellitus krijgen en onvruchtbaar zijn. Alles bij elkaar behoorlijk wat.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën