Veelgestelde vraag
Hoe ontstaat CF?

CF is een erfelijke ziekte. Dat betekent dat je de ziekte krijgt via je vader of je moeder. Deze hoeven zelf geen CF te hebben, maar zij kunnen ‘drager’ van het gen zijn. Dat zullen we even verder uitleggen.
Je lichaam bestaat uit miljoenen kleine cellen. In elke cel van je lichaam zit DNA. Dat is je erfelijke informatie. DNA werkt een beetje als een computerprogramma: het programma geeft de computer instructies wat hij moet doen. DNA vertelt dus aan je lichaam wat het moet doen.
DNA krijg je van je ouders. Zij geven via de genen in het DNA bepaalde eigenschappen door. Je kunt bijvoorbeeld van je moeder een gen voor blauwe ogen krijgen. Er is ook een gen dat bepaalt hoe lang je wordt en andere genen zorgen ervoor dat je bruin, rood of blond haar hebt. Zo wordt ook de ziekte CF via de genen van je ouders doorgegeven.
Een drager 'draagt' dus de erfelijke eigenschappen van Cystic Fibrosis met zich mee. Deze persoon heeft de ziekte zelf niet en weet over het algemeen dan ook niet dat hij of zij drager is van het CF gen. Hij of zij kan echter de erfelijke informatie van Cystic Fibrosis wel aan het nageslacht doorgeven. Alleen als allebei je ouders drager zijn van het CF gen, kun jij de ziekte ook krijgen.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën