Veelgestelde vraag
Als een craniofaryngeoom bestraling nodig heeft, wat is dat dan precies?

Behandeling door bestraling heet radiotherapie. Bij bestraling wordt gebruikgemaakt van fotonen (heel kleine deeltjes) die cellen kapotmaken. Door de straling heel goed van verschillende kanten op de tumorcellen te richten en niet op het omringende weefsel, kan een craniofaryngeoom aangepakt worden. Dit noemen we stereotactische bestraling, en het wordt gedaan door een radiotherapeut (een bestralingsarts). De bestraling zelf voel je niet, het doet geen pijn, wel is het heel belangrijk om goed stil te liggen.

Welke vorm van bestraling het beste voor jou is, hangt van een aantal dingen af, zoals je leeftijd, hoe groot het achtergebleven deel van de tumor is etc.

Door de krachtige werking kun je ook last krijgen van bijwerkingen of complicaties, korte of langere tijd na de bestraling. Voorbeelden zijn plaatselijke huidirritatie (roodheid, jeuk en droog aanvoelen), haaruitval, maag-darmklachten (zoals misselijkheid, verstopping en obstipatie), vermoeidheid of verminderde aanmaak van bloedcellen (bloedarmoede). Problemen die na een tijdje kunnen ontstaan zijn moeite met het onthouden van dingen (geheugen) en minder snel informatie verwerken. Ook kun je door de bestraling op langere termijn last krijgen van groeiend bindweefsel (waardoor omliggend weefsel in de verdrukking kan komen), en nog na jaren kunnen zich kwaadaardige cellen ontwikkelen waardoor een tumor ontstaat in het bestralingsgebied.

Ook interessant