Wat is Craniofaryngeoom?

Een craniofaryngeoom is een zeldzame goedaardige tumor die aan de hypofyse vastzit. De aanleg van de tumor ontstaat tijdens het begin van de zwangerschap. Je wordt er waarschijnlijk al mee geboren, maar doordat de tumor dan heel klein is, en jij zelf ook, merk je er niks van. De klachten beginnen vaak pas later, tussen het vijfde en veertiende jaar, maar kunnen ook op volwassen leeftijd ontstaan.

De klachten die je krijgt hangen af van de grootte van de tumor en van waar hij zit. Belangrijke delen in je hersenen die bedreigd kunnen worden door de tumor zijn de oogzenuwen, hypofyse en hypothalamus. De hypofyse is een kleine klier die onderaan je hersenen ligt, achter je oogkassen. De hypothalamus ligt daar vlakbij, iets hoger. De hypofyse regelt samen met de hypothalamus je hormoonhuishouding, een ingewikkeld systeem dat heel veel processen in je lichaam controleert en aan- en bijstuurt. Kinderen met een craniofaryngeoom hebben vaak klachten die te maken hebben met een verstoorde hormoonhuishouding. Volwassenen hebben vaker last van hoofdpijn en problemen met zien.

Een craniofaryngeoom is een chronische aandoening. Dat betekent dat je er de rest van je leven voor behandeld moet worden. Omdat de tumor vlak bij heel belangrijke hersendelen als de hypofyse, hypothalamus en oogzenuwen ligt, heeft het een grote impact op je leven.

Een craniofaryngeoom komt niet vaak voor, en jongens krijgen het net zo vaak als meisjes. Waardoor de tumor ontstaat is onduidelijk. Er zijn geen aanwijzingen dat medicijngebruik of gebeurtenissen tijdens de zwangerschap (zoals een infectie) meer risico geven. Het craniofaryngeoom is geen erfelijke aandoening en wordt niet van ouder op kind doorgegeven. Ook is het niet zo dat het in bepaalde families vaker voorkomt dan in andere.

Tekst: Marloes Vegelin
Revisie: Hanneke van Santen
Animaties: Caroline Ruigrok
Redactie: Paulette Mostart