Veelgestelde vraag
De grote hersenen bestaan uit verschillende kwabben, welke?

De verschillende gebieden of kwabben ontstaan doordat de hersenschors van beide hersenhelften door diepe groeven wordt verdeeld in vijf delen of kwabben. Deze kwabben hebben elk een eigen, speciale rol, waardoor informatie uit je lichaam via zenuwuitlopers en -banen wordt doorgegeven aan de juiste kwab die de informatie kan verwerken. De dingen die je om je heen ziet worden bijvoorbeeld vanaf je ogen doorgestuurd naar je achterhoofdskwabben. Je hebt dus vijf kwabben:
  • De voorhoofdskwab of frontaal kwab. Een grote kwab die voorin je hoofd ligt, achter je voorhoofd. In dit deel van je hersenschors wordt informatie verwerkt die onder andere je gedrag en je emoties bepalen. Ook je vermogen om te plannen, het aanleren van bepaalde handelingen en je motivatie worden hier geregeld.
  • De achterhoofdskwab of occipitaal kwab. Deze kwab ligt aan de achterzijde van je hoofd. Hier wordt informatie verwerkt die van belang is voor het zien. Prikkels die via je netvlies in je oog binnenkomen worden door zenuwenbanen naar de visuele hersenschors gestuurd. Daar worden ze gelezen en verwerkt, zodat je weet wat je hebt gezien.
  • De wandbeenkwab of pariëtaal kwab. Deze kwab ligt aan de bovenzijde van je hoofd, boven de achterhoofdskwab. Hier wordt informatie verwerkt die vanuit je zintuigen (zoals je neus) binnenkomt, ook je vermogen om te leren en je aandacht te richten wordt hier geregeld. Deze kwab heb je dus nodig om te leren lezen, rekenen en voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht.
  • De slaapbeenkwab of temporaal kwab. Deze kwab ligt vlak boven je oor, bij je slaap. Hier wordt informatie verwerkt die van belang is voor je spraak en taal. Daardoor kun je bijvoorbeeld dingen herkennen en benoemen. Een belangrijk gebied voor de taalontwikkeling, ligt op de linker temporaal kwab, het centrum van Wernicke. De temporaal kwab zorgt er ook voor dat je dingen die net gebeurd zijn, kunt onthouden.
  • De eilandskwab of insula. Dit kleine gebied van de hersenschors ligt in de groeve tussen de voorhoofds- en slaapbeenkwab. Hier wordt onder andere informatie verwerkt die een rol speelt bij emoties en pijn.

Ook interessant