Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat is een hersentumor? thumbnail

Wat is een hersentumor?

Een hersentumor komt bij kinderen niet vaak voor, toch is het de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Een tumor kan overal in je lichaam ontstaan, maar een hersentumor zit in je hersenen of hersenvliezen, die zitten in je hoofd.

Hersenen en zenuwstelsel thumbnail

Hersenen en zenuwstelsel

Je hersenen vormen samen met de ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. Je zenuwstelsel bestaat uit een centraal en een perifeer zenuwstelsel en is opgebouwd uit zenuwcellen.

De ligging van de hersenen, bescherming en doorbloeding thumbnail

De ligging van de hersenen, bescherming en doorbloeding

Je hersenen liggen in je hoofd, binnen je schedel die is opgebouwd uit een geheel van botten. Je schedel is hard en beschermt je hersenen tegen beschadiging.

Opbouw hersenen thumbnail

Opbouw hersenen

De hersenen bestaan uit meerdere delen. Je hebt grote hersenen, kleine hersenen, tussenhersenen en een hersenstam die je hersenen verbindt met het ruggenmerg. Ieder deel heeft een eigen functie, maar moet vooral goed samenwerken met andere delen.

Hersentumoren thumbnail

Hersentumoren

Een tumor begint als een cel zich ineens zomaar gaat delen, zonder dat daar controle op is. Er komen dan steeds nieuwe cellen bij.

Hoe kan een hersentumor ontstaan? thumbnail

Hoe kan een hersentumor ontstaan?

Een nieuwe cel ontstaat door celdeling. Tijdens de celdeling kunnen foutjes in je DNA ontstaan. De cel verandert dan en kan zich ongecontroleerd gaan delen, zo kan er een tumor ontstaan.

Wat gaat er precies mis in een tumorcel? thumbnail

Wat gaat er precies mis in een tumorcel?

Wanneer het DNA binnen een gen verandert, verandert ook het eiwit waarvoor het gen de informatie bezit. Het veranderde eiwit kan ervoor zorgen dat de cel zich anders gaat gedragen en zich bijvoorbeeld sneller kan gaan delen.

Hoe vaak komt een hersentumor voor bij kinderen? thumbnail

Hoe vaak komt een hersentumor voor bij kinderen?

Ongeveer een op de vier de kinderen met kanker, heeft een hersentumor of tumor in het ruggenmerg. In Nederland krijgen elk jaar minimaal 120 kinderen een hersentumor.

Welke klachten geeft een hersentumor? thumbnail

Welke klachten geeft een hersentumor?

Als je een hersentumor hebt, kun je van verschillende dingen last hebben. Dat hangt vooral af van de vorm en de grootte van de tumor en de plaats waar hij zit.

Wat zijn de kenmerken van een hersentumor bij kinderen? thumbnail

Wat zijn de kenmerken van een hersentumor bij kinderen?

Er zijn heel wat verschillende hersentumoren. Om goed te weten wat voor hersentumor je hebt, wordt gekeken naar het type tumorcel, de genetische kenmerken en de gradatie.

De diagnose hersentumor thumbnail

De diagnose hersentumor

De diagnose verloopt voor iedereen anders. Soms is het snel duidelijk dat er iets mis is, maar het kan ook lang duren. Er zit altijd tijd tussen het begin van de klachten, het vermoeden dat je een hersentumor hebt en het vaststellen ervan.

Soorten hersentumoren thumbnail

Soorten hersentumoren

Je hebt verschillende hersentumoren bij kinderen. Ze hebben allemaal een eigen naam. Die heeft te maken met het soort cellen waaruit ze zijn ontstaan en/of de plek waar ze zitten.

Glioom thumbnail

Glioom

Een glioom ontstaan uit gliacellen, de steuncellen in je hersenen. Er zijn meerdere vormen die uit verschillende cellen ontstaan. Zo heb je astrocytomen, oligodendrogliomen, oligoastrocytomen en ependymomen.

Embryonale tumor thumbnail

Embryonale tumor

De cellen van een embryonale tumor zijn voor de geboorte al veranderd, tijdens de ontwikkeling van de cellen. Een medulloblastoom is een embryonale tumor in de kleine hersenen.

Tumor in het gebied van de hypofyse thumbnail

Tumor in het gebied van de hypofyse

De hypofyse is een kleine klier die in een holte van je schedel ligt, onderaan je hersenen, achter je ogen. Er zijn verschillende tumoren die daar kunnen ontstaan, het craniofaryngeoom komt het meest voor.

Kiemceltumoren thumbnail

Kiemceltumoren

Een kiemcel of voorlopercel is een cel die zich bij een ongeboren baby kan ontwikkelen tot een lichaamscel. De kiemcel kan zich ontwikkelen tot een tumorcel waardoor een tumor ontstaat.

Andere hersentumoren die voor kunnen komen bij kinderen thumbnail

Andere hersentumoren die voor kunnen komen bij kinderen

Andere hersentumoren die voor kunnen komen bij kinderen

Behandeling thumbnail

Behandeling

De behandeling van een hersentumor verschilt per kind. Als behandeling zijn een operatie, bestraling en medicijnen mogelijk.

Een operatie thumbnail

Een operatie

Tijdens een operatie wordt geprobeerd om de tumor of een deel ervan te verwijderen. Ook kun je geopereerd worden omdat de tumor ernstige klachten geeft.

Bestraling thumbnail

Bestraling

Bestraling wordt ook wel radiotherapie genoemd (RT). Er zijn twee soorten bestraling: met fotonen of met protonen.

Medicijnen thumbnail

Medicijnen

Bij de behandeling van de hersentumor kun je klassieke chemotherapie, gerichte therapie of immunotherapie krijgen. Soms heb je ook andere medicijnen nodig.

Behandeltraject thumbnail

Behandeltraject

Iedereen krijgt een eigen, unieke behandeling. Hier vind je voorbeelden van behandelingen die kunnen worden gegeven.

Als genezing niet mogelijk is thumbnail

Als genezing niet mogelijk is

Het kan zijn dat het niet lukt om de tumor te verwijderen of onder controle te krijgen en dat genezing niet mogelijk is.

Toekomst thumbnail

Toekomst

Een hersentumor kan schade aan je hersenweefsel geven, waardoor je later lichamelijke klachten, beperkingen of verandering in je gedrag of ontwikkeling kunt krijgen.