Veelgestelde vraag
Wat is een hersenstamglioom?

Een hersenstamglioom zit in de hersenstam, een belangrijk deel van je hersenen dat bestaat uit drie delen; medulla, pons en de middenhersenen. Vanuit je hersenstam loopt namelijk een aantal belangrijke grote zenuwen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kunt praten, kauwen en slikken. Het onderste gedeelte van de hersenstam (medulla) zit vast aan je ruggenmerg, er lopen belangrijke zenuwbanen doorheen, die bijvoorbeeld je spieren aansturen waardoor je kunt bewegen, maar ook heel belangrijke lichaamsfuncties zoals je hartslag en ademhaling (vitale functies). De doorstroming van het hersenvocht, van je hersenen naar je ruggenmerg, loopt ook via je hersenstam, en die kan belemmerd worden door een tumor.

Het glioom kan laag- of hooggradig zijn, op een vaste plek zitten (focaal) of verspreid zijn (diffuus). De graad van de hersentumor en de plek bepaalt hoeveel last je van de tumor hebt en welke gevolgen het voor je heeft. Een tumor in de hersenstam waar je vitale functies worden aangestuurd, is ongunstig. Een glioom in de pons (het gedeelte dat je grote hersenen met je kleine hersenen verbindt) is vaak hooggradig en heeft een grillige, uitgespreide vorm, een glioom op een andere plek in de hersenstam is meestal laaggradig, ligt op één plek en heeft een duidelijke begrenzing (focaal).

De hersenstam heeft zo veel belangrijke functies dat het niet altijd mogelijk om een glioom tijdens een operatie helemaal weg te halen, omdat dan schade kan ontstaan aan de hersenstam.

Ook interessant