Best spannend, een vaste relatie

Misschien heb je een vriendje of vriendinnetje of misschien ben je nog op zoek, net als alle andere jongeren van jouw leeftijd. En dat kan natuurlijk ook zonder problemen. Zoenen bijvoorbeeld en seks hebben kan gewoon met goede hygiëne, condoomgebruik en als je trouw je medicijnen slikt.

Maar als je echt verder wilt gaan met iemand, en een vaste relatie aan wilt gaan, zijn er vaak wat aarzelingen, zeker als je wilt vertellen dat je hiv hebt. Een stap die veel jongeren met hiv nog liever even uitstellen .

Joyce (20)

Ik had alle vertrouwen in mijn vriend en wilde het zo snel mogelijk zeggen. Als hij niet met mij verder wilde, kon ik dan makkelijker van hem loskomen. Voordat we samen wat zouden opbouwen. We zijn nu al 5,5 jaar samen. Hij was even heel stil, maar werd gelijk positief en ging vragen stellen. Hij heeft wel eerlijk verteld dat hij er thuis om gehuild had. Hij was verdrietig omdat hij van me houdt en het niet had verwacht. Maar ik had al van tevoren laten zien dat ik medicijnen slik en vaak op controle ga. Tegenwoordig kun je ook seks zonder condoom hebben als je heel goed je medicijnen inneemt en het virus na zes maanden onvindbaar is in je bloed. Toch wil ik het nu nog niet doen zonder. Ik gebruik altijd een condoom. Er is altijd nog een kans dat je zwanger raakt, want de pil werkt niet goed door de medicatie.

Allard (11)

Vertellen als ik later een vriendin krijg? Ik hoop niet dat ik die krijg. Dat vind ik maar gezeur. Ze zijn vaak sacherijnig.

Martin (17)

Als ik een meisje zou ontmoeten, zou ik eerst een beetje kijken wat ze ervan weet. En me van de domme houden. Als ik echt verder wil met haar, dan moet ze weer meer weten. Als ze goed reageert, dan zeg ik het wel. Maar op een rustig moment, alleen, met z’n tweeën.
Of het al een keer voorgekomen is? Nee, ik heb het nog niemand verteld. Op school was het niet mogelijk. Nu op het Grafisch Lyceum zou het anders kunnen zijn.

Maureen (16)

Als ik een jongen zou tegenkomen? Zoenen kan wel. Zolang ik geen wond heb in mijn mond. Daar houd ik wel echt rekening mee. Het doen met iemand, daar ben ik nog niet zo mee bezig. Ik houd meer van zoenen en een vriendje hebben, meer niet. Nog niet met elkaar vrijen. Dat komt misschien later. En als ik bloedend tandvlees heb? Dan zeg ik dat ik niet wil zoenen. Zo kort en krachtig. Als er gevraagd wordt waarom, zeg ik dat ik niet in de stemming ben of zo. Ik verzin kleine smoesjes dat het niet hoeft.

Naomi (16)

Of ik een vriendje heb? Ik heb er wel een gehad die ook hiv had. Dat was wel heel makkelijk. Ik ben nog niet seksueel actief. Ik ben met school bezig. Maar als het gaat gebeuren zou ik altijd een condoom gebruiken. Ik ben heel voorzichtig, want het is heel rot om hiv te hebben. Ik gun niemand zo’n leven met ziekenhuizen en medicatie. En al die bijwerkingen en zo.
Ik ben bang dat als ik later groot ben en het aan mensen moet vertellen, dat ze me dan in de steek laten. Mijn vriendinnen zijn niet weggegaan, nee, maar jongens denken heel anders. Die moeten stoer doen bij hun vrienden en praten dan over je met andere jongens.
Donkere jongens, waar ik op val, reageren ook anders. In Afrika is hiv een taboe. Die jongens schamen zich dan een beetje voor je. Ze denken dat je met verschillende mannen naar bed bent geweest. Dat klopt natuurlijk helemaal niet. Mijn moeder heeft het ook niet aan mijn stiefvader verteld. Ze leeft nog steeds goed en mijn stiefvader heeft het niet. Ze hebben een vaste relatie en het virus is maar nauwelijks aanwezig in haar bloed. De kans is dan heel klein dat je iemand besmet. Bij mij is die kans veel groter, omdat ik niet steeds mijn medicijnen heb geslikt.

Ashley (15)

Ik heb een vriendje, maar dat is niet lastig want ik ben nog niet seksueel actief. Ik denk dat ik als ik een lange relatie met hem heb wel seksueel actief kan worden. Ik weet niet of ik het zou vertellen. Want je kunt gewoon vrijen zonder dat je het weet van elkaar, met een condoom.

Benjamin (21)

Ik ben heel positief over mijn huidige relatie, maar mocht het ooit uitgaan, dan ben ik wel bang voor problemen met een nieuwe relatie. Of diegene me zal accepteren zoals ik ben.

Ferdinand (14)

Of ik nu verkering heb? Nee, en ik heb het ook nog niet gehad. Of ik het ook niet wil? Nee, dat wil ik niet. Toen ik hier in Nederland kwam heb ik beslist dat ik niet over verliefdheid wil denken. Ik wil gewoon studeren en een goede toekomst hebben. Verliefdheid komt daarna wel. Als ik een goede baan heb en een goed leven.

Jim (21)

Het zoeken van een partner, dat vind ik het moeilijkst. Dat er een dag komt dat je het gaat vertellen en dan moet afwachten hoe zij zal reageren. Er kan dan een teleurstelling komen en dat is moeilijk. Of het al eens gebeurd is? Nee, nog nooit. Ik ben niet actief op zoek naar een partner, maar ik sta er wel voor open. Misschien ben ik door die gedachte aan een mogelijke teleurstelling wel wat terughoudender.