Als ik te lang achter de iPad zit, krijg ik soms hoofdpijn

Jelte (13) heeft al sinds zijn negende jaar migraine.

Wanneer begonnen je klachten?

Dat kan ik me niet goed meer herinneren, in groep vijf had ik het al. Toen was ik denk ik acht of negen jaar. Ik zit nu in de tweede klas van de havo. In groep zes en zeven had ik het heel erg.

Wanneer gingen jullie naar de dokter?

Ik denk in groep zeven. Toen zijn we een paar keer op de hoofdpijnpoli geweest.

Wat voor klachten had je?

Erge hoofdpijn, buikpijn en misselijk.

Weet je nog wat voor hoofdpijn dat was?

Soms drukkend en aan een kant. Vlak boven de wenkbrauwen.

Begon het ook te steken?

Nee, dat niet. Ik zag ook geen vlekken of zo. Ik was er wel zo misselijk bij dat ik moest overgeven. Soms was ik zelfs zo misselijk dat ik wilde overgeven omdat ik dacht dat dat zou helpen. Dan ging ik naar de wc om te proberen het kwijt te raken. Ik had dan ook nog hoofdpijn.

Hoelang duurde die hoofdpijn?

Verschillend, meestal wel twee tot drie dagen. De pijn werd na twee dagen minder, de derde dag was het meestal wel weg.

Wat deed je als je zo’n aanval had?

Dan lag ik de hele dag op bed. Soms ging ik even tv-kijken, maar ik lag meestal op bed. Met de gordijnen dicht, liefst helemaal in het donker.

Hoe vaak kreeg je zo’n aanval?

Dat was ongeveer een keer in de twee weken.

Werd je erdoor gehinderd? Miste je dingen op school?

Als ik zo’n aanval kreeg, probeerde ik mijn best te doen die schooldag af te maken. De volgende dag bleef ik vaak thuis en ging dan de volgende dag weer naar school. Eigenlijk miste ik dan maar een dag. Als de aanval voorbij was ging ik gewoon weer naar school en weer verder met de dingen waar ik mee bezig was. In groep zeven was er corona, maar in groep vijf en zes ging ik gewoon weer verder met de stof. Dan vertelden ze wat er de vorige keer gedaan was. Ik was wel altijd bang dat ik ziek werd voor een feestje. Op het kamp van groep acht had ik hoofdpijn en lag ik in de tent. Dat had ik soms ook met slaapfeestjes.

Wat vonden jouw klasgenoten ervan?

Die snapten het wel, ze reageerden er niet raar op. Niemand vond het erg. Ik hoefde me er niet voor te schamen. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn.

Wat kon je aan die hoofdpijn doen, kreeg je medicijnen?

Eerst probeerden we twee paracetamol als ik het voelde aankomen, daarna kreeg ik rizatriptan (een zogenaamde triptaan). Dat waren smelttabletjes voor in de mond, maar die hielpen ook niet. Ik was ook steeds bang dat ik het te vaak nam. Was het nou migraine of gewone hoofdpijn. Moest ik nou wel of niet medicijnen nemen?

De paracetamol en andere medicatie hielpen niet, hoe lang hebben jullie dat geprobeerd?

Ik denk twee jaar. Eind groep acht kreeg ik pilletjes voor iedere dag, candesartan. Het duurde even, maar uiteindelijk werkte het heel goed. Ik slik ze nu iedere avond voor ik ga slapen.

Kun je nu wel het onderscheid maken tussen migraine en gewone hoofdpijn?

Na een tijdje kun je het onderscheid wel leren maken. Als het aan een kant heel erg is, kan het migraine zijn, als het meer over je hoofd verspreid is, dan kan het ook gewone hoofdpijn zijn. Met gewone hoofdpijn kun je meestal wel dingen blijven doen, maar met migraine lag ik liever op bed. Ik heb nu geen echte migraine meer. Soms heb ik van die lichte hoofdpijn. Dan denk ik heel vaak dat ik beter lekker door kan gaan, en er niet aan moet denken. Ik slik dan paracetamol, en als ik heb geslapen is het de volgende dag weer weg. Een lichte hoofdpijn kan ook weer erger worden. Dat gebeurde wel eens, maar de laatste twee jaar niet meer. Sinds groep acht gaat het goed. Ik kan me nu bijna niet meer herinneren wanneer de laatste aanval was.

Doe je aan sport?

Ja, ik doe aan boksen, maar niet op het hoofd, alleen op het lichaam en de buik. Ik train twee keer in de week. Voetbal en tennis heb ik ook gedaan, maar dat doe ik niet meer. Voetbal heb ik tot groep vijf gedaan, maar dat was niet echt mijn sport.

Zijn er bepaalde dingen waarvan jij denkt dat je een aanval krijgt?

Ja, niet genoeg drinken. Als ik op school twee tussenuren heb, dan moet ik een flesje water kopen om genoeg te drinken.

Zijn er nog andere triggers die een aanval uit kunnen lokken?

Als ik te lang achter de iPad zit, kan ik hoofdpijn krijgen. Dat kan ook een aanval uitlokken. En als ik heel diep slaap, word ik soms ook wakker met hoofdpijn. Maar dat is geen migraine. Het lokt geen aanval uit.

Hoeveel uur per dag zit je op de iPad?

Op school zit ik meestal achter de computer, maar als ik thuiskom ga ik een uurtje op de iPad of zo, en met mamma kijk ik ’s avonds een aflevering van The Flash, dat is een serie van ongeveer 45 min. En soms zit ik ook op de PlayStation, als ik een beetje hoofdpijn voel, dan stop ik na een potje.

Ken je andere kinderen met migraine?

Wel kinderen die een ouder hebben met migraine. Verder niet echt.