Veelgestelde vraag
Kun je kinderen krijgen als je thalassemie hebt?

Als je een erfelijke ziekte hebt en je later kinderen wilt, wil je vast weten of je kinderen de ziekte ook kunnen krijgen. En misschien wil je weten of een zwangerschap gevaarlijk zal zijn voor de moeder.

Het is daarom belangrijk dat je jezelf en later ook je partner goed laat voorlichten door artsen die bekend zijn met je ziekte en met erfelijkheid. Hiermee bedoelen we een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts), (kinderarts-) hematoloog of gynaecoloog. Zij kunnen je veel vertellen over de erfelijkheid van de ziekte, je kansen op een aangedaan kind en wat je tijdens een zwangerschap kunt verwachten. Als je ernstige thalassemie hebt, zul je intensief worden begeleid tijdens een zwangerschap. Als je een mildere vorm van thalassemie hebt zul je geen extra klachten hebben, maar kun je de ziekte wel doorgeven aan je kinderen.

Bij een ernstige thalassemie, met name bij bèta-thalassemia major met bloedtransfusie afhankelijkheid, kun je minder vruchtbaarheid zijn door een verstoring van de hormonale ontwikkeling en verstoorde productie van hormonen. De menstruatie bij meisjes en vrouwen kan bij deze ernstige vorm van thalassemie onregelmatig of afwezig zijn. Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen dan nodig zijn.

Ook interessant