Veelgestelde vraag
Kun je klachten houden na trombose?

Ongeveer één op de vier kinderen houdt last van klachten na trombose. Bijvoorbeeld omdat de klepjes in een ader van je arm of been beschadigd zijn.
In je benen bijvoorbeeld zorgen de klepjes in de aderen ervoor dat je bloed niet terug kan stromen naar de tenen als je staat. Als de klepjes niet goed werken, stroomt het bloed minder goed terug naar je hart. Het bloed blijft een beetje hangen, waardoor je op die plek ontstekingen kunt krijgen.
Als je een trombosebeen hebt gehad, kun je last krijgen van:
  • een vermoeid of zwaar gevoel in je been, jeuk of tintelingen;
  • vochtophoping in je been;
  • uitgezette oppervlakkige bloedvaten (spataderen);
  • eczeem;
  • pijn in je been als je een stuk hebt gelopen (na een trombosebeen);
  • soms krijg je zweren.
Bij volwassenen helpt het dragen van een elastische kous. De doorstroming van je bloed verbetert, je been wordt niet dik en je hebt minder kans op spataderen. Ook de kans dat je opnieuw trombose krijgt wordt kleiner door de kous. Daarom krijgen kinderen vanaf vijf jaar het advies om een paar weken na een trombosebeen een elastische kous te dragen. Dat is natuurlijk niet leuk, maar gelukkig zijn ze er tegenwoordig in allerlei kleuren. De elastische kous draag je alleen overdag en minimaal zes maanden. Dit geldt ook voor een trombosearm.

Na trombose in je arm kan je arm dikker blijven, zwaar aanvoelen en je kunt spataderen of collateralen krijgen op je borst of schouders. Collateralen zijn nieuwe verbindingen tussen bloedvaten. Zo kan het bloed dat niet door de verstopte ader heen kan, via een andere route terugstromen naar het hart. De klachten bij jonge kinderen zijn vaak minder erg dan bij tieners en volwassenen.

Tieners kunnen na een longembolie nog lange tijd moe zijn of kortademig na inspanning. Soms kun je wat kortademiger blijven dan j­e was.

Ook interessant