Veelgestelde vraag
Kun je ook hulpmiddelen gebruiken als je ASS hebt?

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om spanning of prikkels te verminderen, grip te krijgen op je emoties of om de communicatie te verbeteren. Voorbeelden van hulpmiddelen:
  • Een koptelefoon of oordoppen dempen de geluidsprikkels uit je omgeving. Als je last hebt van lawaai of als je gevoelig bent voor kleine geluidjes, kan het je helpen.
  • De stoplichtmethode geeft je meer controle over je emoties (zoals boosheid) en gevoelens (zoals onzekerheid). Groen betekent dat je jezelf onder controle hebt, bij oranje voel je emoties opkomen en bij rood zijn ze duidelijk aanwezig en heftig.
  • Een stressthermometer geeft je inzicht in de spanning (stress) die je opbouwt in sommige situaties. Zo kun je de spanning herkennen en leer je herkennen waardoor deze ontstaat.
  • Pictogrammen zijn tekeningen of plaatjes die je vertellen wat er gaat gebeuren. Een plaatje van een bord met bestek betekent eten of ik heb honger. Een plaatje van een poppetje onder de douche betekent douchen of ik wil onder de douche.

Ook interessant