Etiketten lezen

Als je coeliakie hebt, is de enige oplossing het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Wanneer je ervoor zorgt dat je absoluut geen gluten binnenkrijgt, heb je nergens last van. Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Gluten zitten namelijk in heel veel voedingsmiddelen. Ook in alledaagse producten als brood, pasta of koekjes. Je kunt dan ook niet zonder de hulp van een diëtist. Deze kan precies aangeven welke voedingsmiddelen je wel en niet mag hebben.

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel glutenvrije producten op de markt. Daarnaast is het vaak een kwestie van heel nauwkeurig etiketten lezen. Hier volgen wat aanwijzingen voor het lezen van etiketten.

Van nature glutenvrij zijn:
mais, gierst rijst, boekweit, sorghum, teff, tapioca, quinoa, kiwicha en amaranth

Glutenvrije bindmiddelen zijn:
maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), sago, kuzu, arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, pectine, xanthaangom (E415).

Een product bevat gluten als het volgende op de verpakking staat:
Tarwe: tarwemout, tarwebloem, tarwemeel, griesmeel, zemelen, cous cous, bulgur, seitan
Rogge: roggemeel, roggebloem, triticale*
triticale is een eenjarig graangewas, dat is ontstaan door kruising van tarwe (Triticum) en rogge (Secale).
gerst: gerstemoutbloem, gort, parelgort, grutten
Haver: havervlokken, havermeel, havermout
Spelt
Kamut

Een product bevat mogelijk gluten als het volgende op de verpakking staat:
• Bindmiddel
• Vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
• Paneermeel
• Mout, moutstroop
• Plantaardige vezels
• Plantaardig eiwit
• Gemodificeerde gluten


• Al een paar jaar moeten fabrikanten op de verpakking vermelden als het zetmeel dat ze gebruikt hebben, afkomstig is van een glutenbevattend graan. Er staat dan bijvoorbeeld gemodificeerd tarwezetmeel. Als de fabrikant maïszetmeel heeft gebruikt, dat dus glutenvrij is, dan hoeft er alleen maar zetmeel te staan.

(Gemodificeerd betekent dat de eigenschappen van het product zijn veranderd door iets toe te voegen, te veranderen of te verwijderen. Door zetmeel te modificeren, kan het beter oplossen, en water vasthouden (binden).)

• Het Voedingscentrum geeft jaarlijks een boekje uit waarin veel van deze glutenvrije merkartikelen (lijst nr.210) zijn opgenomen. Elk jaar in april komt een nieuwe lijst uit. Wijzigingen in de lijst worden ook vermeld op de website van het voedingscentrum en in het blad "Glutenvrij" van de NCV.

• Naast de van nature glutenvrije granen bestaat er ook tarwe(zet)meel dat glutenvrij gemaakt is. Dit mag officieel glutenvrij genoemd worden, maar is niet 100 procent vrij van gluten. Het gehalte aan gluten moet voldoen aan de norm van de Codex Alimentarius. Voor van nature glutenvrije producten is dit 20 parts per million (ppm). Van nature glutenvrije producten kunnen tijdens de verwerking besmet zijn geraakt met gluten. Voor glutenvrij gemaakt meel is dit 200 ppm. Voor sommige coeliakiepatiënten is dit echter nog te veel: zij krijgen klachten na het eten van het glutenvrij gemaakt meel. Deze mensen kunnen beter kiezen voor het gebruik van producten die van nature glutenvrij zijn.

• De ingrediëntendeclaratie geeft echter nooit absolute zekerheid of een product glutenvrij is, want niet alle ingrediënten hoeven altijd in alle gevallen vermeld te worden. Dit is het geval wanneer een product is samengesteld uit verschillende ingrediënten, de zogenaamde 'samengestelde ingrediënten'. Als een bepaald samengesteld ingrediënt minder dan 25% uitmaakt van dat product, hoeven de afzonderlijke ingrediënten daarvan niet vermeld te worden. In dat product kunnen dan wel gluten zitten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met ham waarin pekel en tarwezetmeel gebruikt worden om de ham te binden.

• Wanneer het etiket en de glutenvrije merkartikelenlijst geen duidelijkheid verschaffen over het wel of niet glutenvrij zijn van een product, kun je het beste navraag doen bij de fabrikant.

• Tarwezetmeel of tarwekiemolie kunnen in principe wel in een glutenvrij dieet. Er kunnen echter nog sporen gluten aanwezig zijn met een gehalte dat onder de vastgestelde grens (van de Codex Alimentarius) ligt.

Bron afbeelding: www.fitfoodguide.blogspot.nl