Coeliakie op reis

Als je coeliakie hebt en je wilt op reis gaan, is het handig om te weten of je op je bestemming glutenvrije producten kan kopen. Hieronder vind je informatie over een aantal landen waar je glutenvrije producten kunt kopen.

Australië
Glutenvrije producten zijn overal verkrijgbaar, maar in de grote steden is het aanbod groter. De producten worden in supermarkten en in reformwinkels verkocht, maar supermarkten zijn goedkoper. COLES en WOOLWORTHS zijn ketens die glutenvrije producten verkopen. Lokale merken zijn Orgran en FREEDOM FOODS. In Australië is glutenvrij ook altijd tarwevrij en de producten zijn gemerkt met het ‘glutenvrij’ symbool of het staat op de verpakking of het etiket vermeld..

Denemarken
In Denemarken kun je glutenvrije producten in reformwinkels, E-winkels en in sommige supermarkten kopen. Ook zijn er een paar bakkerijen die glutenvrij brood bakken. Glutenvrije producten kun je alleen in de grote steden vinden. De winkelketen Helsam verkoopt bijvoorbeeld glutenvrije producten van Dr. Schär. De keuze in producten is beperkt en varieert van winkel tot winkel. Het is moeilijk om prijzen te vergelijken tussen producten uit de supermarkt en producten uit de reformwinkels omdat het assortiment sterk verschilt. De goedkoopste producten zijn gebaseerd op tarwezetmeel en worden verkocht in supermarkten. E-winkels hebben de meeste keus. (www.alergikost.com) Glutenvrije producten kun je vinden tussen andere, ‘normale’ producten. Internationaal geïmporteerde merken zijn Dr. Schär, Finax en Glutano. Het merk uit eigen land heet Puratos. Huismerken zijn niet gemerkt als glutenvrij, dus lees de ingrediëntendeclaratie zorgvuldig. In Denemarken is het heel lastig om kant en klare glutenvrije producten te kopen en glutenvrij betekent niet tarwevrij.

Duitsland
In Duitsland kun je alleen in reformwinkels (Reformhaus) glutenvrije producten kopen. Deze kun je in de meeste steden vinden. Sommige supermarkten verkopen ook glutenvrij brood, maar dat echt een zeldzaamheid. Naast Producten uit eigen land, zoals Hammermuhle, Poensgenen Minderleinsmuhle zijn er ook producten uit Italië te koop. Glutenvrije producten worden aangeduid met het symbool voor glutenvrij of er staat “glutenfrei” op.

Engeland
Glutenvrije producten zijn in heel Engeland te vinden in supermarkten, die ook de meeste keus hebben, in reformwinkels en in apotheken. In de supermarkt vind je glutenvrije producten tussen de normale producten of in een aparte afdeling. Door de groeiende aandacht voor coeliakie, groeit ook het aanbod van glutenvrije producten. In Engeland zijn alle grote merken verkrijgbaar. De producten zijn te herkennen aan het symbool voor glutenvrij of door tekst ‘glutenfree’.

Finland
In Finland kun je overal glutenvrije producten kopen. In bijna alle supermarkten en ook in reformwinkels, maar die zijn vaak duurder. S-Markt en Prisma zijn de betere supermarkten wat betreft prijs en assortiment. In het schap staan glutenvrije producten tussen de andere vergelijkbare ’normale’ producten. Internationale merken zijn Dr. Schär, Glutafin, Moilas, Glutano, DS, Orgran, Finax en locale merken zijn Brandler en Suloiset gluteenittomat (brood, cake, koekjes enz.) Alleen in de grotere steden als Helsinki, Tampere en Turku verkrijgbaar. Glutenvrije producten worden aangeduid met de tekst “glutenfree” of “gluteenitron” en met het symbool voor glutenvrij. Glutenvrij is ook in Finland niet tarwevrij. Producten van Zweedse merken als Friabröd en Garbo bevatten glutenvrij tarwezetmeel.
Bij de McDonalds kun je glutenvrije burgers krijgen en de pizzaketen Rosso verkoopt ook glutenvrije pizza. Daar moet je wel even naar vragen!

Hongarije
In de grote steden kun je glutenvrije producten kopen bij gespecialiseerde reformwinkels. Het assortiment en de prijzen kunnen wisselen. In Hongarije is het gebruikelijk om glutenvrije producten te bestellen en deze thuis geleverd te krijgen. Bekende internationale merken als Hammermuhle, Damin, Glutano en ValpiForm en andere als Mantler, Dr. Schär en 3Pauly zijn verkrijgbaar via de Hongaarse coeliakie vereniging. Hongaarse merken zijn bijvoorbeeld Tothek tesztaja (veel soorten pasta), FeMini (meelsoorten en pasta’s) of Barbara (verschillende producten). Er is een behoorlijk verschil in prijs tussen de nationale en de internationale merken. Alle glutenvrije producten moeten ook tarwevrij zijn. Glutenvrije producten worden aangeduid met het glutenvrije symbool of worden beschreven als “gluténmentes”.

Ierland
Glutenvrije producten zijn in het hele land verkrijgbaar in supermarkten, apotheken en reformwinkels. Supermarkten zijn goedkoper en hebben een groter assortiment. Ketens die glutenvrije producten verkopen zijn Superquinn (Glutafin, Mulligan’s glutenvrij brood), Dunne’s Stores, Tesco (Glutano, Orgran en Barkat) en sommige winkels van Super Valu Stores. In de supermarkten kun je de producten vinden in een speciale dieet afdeling. De merken worden ook in de reformwinkels verkocht. Ierse bedrijven die glutenvrije producten maken, zijn Odlums en Heron Foods. Odlum’s meel en broodmixen zijn wat goedkoper dan de geïmporteerde merken. De glutenvrije producten in Ierland kunnen tarwezetmeel bevatten. Glutenvrije producten dragen het symbool voor glutenvrij en een glutenvrije merkenlijst is op te vragen bij de Ierse coeliakie vereniging www.coeliac@iol.ie

Italië
Glutenvrije producten worden voornamelijk verkocht in apotheken in de grote steden. Daar kun je een breed assortiment van glutenvrije producten vinden. Ook sommige supermarktketens verkopen glutenvrije producten. Er is geen prijsverschil, maar de keuze in apotheken is groter. Italianen krijgen maandelijks een budget om glutenvrije producten te kopen. Producten van eerste klas producenten zijn in het gehele land te verkrijgen.
In de supermarkt vind je de glutenvrije producten meestal in een aparte hoek. Internationale merken als Dr. Schär, BiAglut, Glutafin, Finax 3Pauly en het lokale Happy Farm zijn goed verkrijgbaar. Vers gemaakt glutenvrije producten worden gemaakt door Alimenta 2000. Je kunt glutenvrije producten herkennen aan het symbool voor glutenvrij. Ook is er een glutenvrije merkenlijst op te vragen bij de Italiaanse coeliakie vereniging. In Italië betekent glutenvrij ook tarwevrij.
De Italiaanse coeliakie vereniging heeft een aantal restaurants en fast food restaurants geselecteerd die goed geïnformeerd zijn over coeliakie en glutenvrij koken. De adressen staan in een boekje en zijn ook te vinden op de Italiaanse website.

Kroatië
Glutenvrije producten worden in Kroatië voornamelijk verkocht in de grote steden in reformwinkels, apotheken en sommige supermarkten van G.M., PHARMA, BILLA en KONZUM. In deze supermarkten liggen glutenvrije producten echter wel tussen de gewone producten. Internationale merken die verkocht worden zijn: Hammermuehle, Dr. Schär, Wassa en Mantler. Er zijn niet veel glutenvrije producten uit eigen land. Bakkerij Aranka bakt wel elke week glutenvrij brood dat gecontroleerd wordt door de Kroatische coeliakie vereniging. Het bedrijf Dekot maakt glutenvrije pasta onder de naam ‘Dekot’. Deze pasta is een stuk goedkoper dan de geïmporteerde merken. De Kroatische coeliakie vereniging raadt af om producten van andere kleine Kroatische bedrijven te gebruiken.
Glutenvrije producten worden aangeduid met het glutenvrije symbool of met de volgende woorden: ne sadrzi gluten, bez glutena ili bezglutenski proizvod.

Luxemburg
In Luxemburg kun je in het hele land in verschillende supermarkten en reformwinkels glutenvrije producten kopen. In supermarkten kun je de producten in een speciale afdeling vinden. Tussen supermarkten en reformwinkels is weinig prijsverschil, maar reformwinkels hebben vaak wel een grotere keus, terwijl supermarkten vaak maar 1 merk hebben. Er zijn geen lokale merken, maar Dr. Schär, Valpi, Schnitzler Moulin de moines, Orgran 3Pauly, Pléniday, BiAglut, Aproten, Noproten et Nogluten, Ceres, Soreda-Diet Rémy, Fibrex, Provamel, Eden, Moilas en Sybille-Diat worden geïmporteerd.

Malta
In Malta kun je in sommige apotheken reformwinkels en supermarkten glutenvrije producten kopen. Het is ook mogelijk om via lokale vertegenwoordigers glutenvrije producten te bestellen. Omdat Malta een klein eiland is, zitten die vertegenwoordigers vaak op centrale punten om zo het hele eiland te voorzien. De prijzen zijn overal hetzelfde. Als je bij de lokale groothandel koopt, is de prijs iets lager. In de supermarkt vind je de glutenvrije producten in een duidelijk zichtbare speciale afdeling. Merken die goed verkrijgbaar zijn: Dr. Schär, BiAglut, Glutafin, Sanavo, Glutano/ Barkat, Orgran en Le Veneziane Pasta. Er zijn geen lokale glutenvrije merken. Glutenvrij betekent op Malta niet tarwevrij.

Nieuw Zeeland
Glutenvrije producten zijn in het gehele land te koop in supermarkten, apotheken en reformwinkels. Meestal hebben supermarkten een beter assortiment en zijn ook wat goedkoper. Het merendeel van de glutenvrije producten is geïmporteerd uit Australië. Lokale producenten zijn Healtheries foods en Dovedale brood. Deze zijn verkrijgbaar in een aantal supermarkten en reformwinkels. Er zijn ook bakkerijen die glutenvrij brood bakken dat je kunt bestellen of dat gewoon te koop is zoals The Gingerbreadman en Jackson’s bakery in Christchurch en Marx bakery in Auckland. Verse pasta van Elocin is ook in North Island verkrijgbaar in sommige winkels. Glutenvrij is niet altijd tarwevrij. De meeste glutenvrije producten dragen het symbool voor glutenvrij, andere producten claimen dat ze glutenvrij zijn. Kijk daarom altijd even naar de ingrediëntendeclaratie.

Oostenrijk
In Oostenrijk kun je glutenvrije producten kopen bij reformwinkels (Refornhaus), drogisterijen (Drogerie, Gewusst-wie-Drogerie), apotheken (Apotheke) en in sommige supermarkten (Merkur-Markt). De Oostenrijkse coeliakie vereniging (zoeliakie.wien@utanet.at) kan je precies vertellen waar de dichtstbijzijnde winkel met glutenvrije producten is. Glutenvrije producten zijn vrij duur in Oostenrijk. Internationale merken zijn: Dr. Schär, Hammermuehle, 3Pauly, Werz en Minderleiunsmuehle . Huismerken bevatten meel van Mantlermuehle en van Muehel Dornau. De producten zijn gemerkt met het internationale glutenvrije symbool en kunnen, afhankelijk van de internationale wetgeving, tarwezetmeel bevatten.

Portugal
Glutenvrije producten worden verkocht in apotheken en reformwinkels.
De winkels zitten vooral in grote steden als Lissabon, maar je kunt producten ook bestellen en per post ontvangen. Apotheken zijn vaak wat duurder en hebben weinig keus, reformwinkels hebben en breder assortiment. De keten Celeiro verkoopt ook glutenvrije producten. In de winkels van El Corte Ingles staan de glutenvrije producten in een aparte afdeling. Geïmporteerde merken zijn Glutafin, Dr. Schär en 3Pauly. Glutenvrij is in Portugal ook tarwevrij.

Slovenië
In Slovenië kun je glutenvrije producten kopen in reformwinkels, apotheken en in sommige supermarkten van de keten Merkator en Interspar. Daar vind je glutenvrije producten in een aparte afdeling. Deze winkels kun je vaak alleen vinden in grote steden. Internationale merken die verkrijgbaar zijn, zijn Dr. Schär, Glutano, Finax, Orgran, Pharma, Copharma en Le Venetiane. Mlinopek en Klasje zijn lokale merken die meel produceren, Kruh-pectivo maakt brood en Lincer bakt cake en koekjes. Sloveense merken zijn goedkoper dan de geïmporteerde merken, maar ze zijn moeilijker te vinden. Internationale merken zijn herkenbaar aan het glutenvrije symbool. Op de locale merken staat “brez glutena”. In Slovenië betekent glutenvrij niet tarwevrij.

Spanje en Catalonië
Je kunt glutenvrije producten kopen in winkels die aangeduid worden met de naam ‘Herbolarios’ en bij apotheken en grote warenhuizen (zoals El Corte Ingles) in de steden. Daar vind je glutenvrije producten in de dieetproducten afdeling. In dorpen kun je glutenvrije producten kopen bij apotheken. De prijs is vaak wat lager in de grote warenhuizen. Internationale merken die verkrijgbaar zijn, zijn Dr. Schär, Glutafin, Orgran, Glutano en BiAglut, en locale merken zijn Adpan, Beiker, Glutenfree La Colegiala, Le Venetiane, Manacel, Noglut Pasticely, Proceli, Sanavi en Sun Sol. De prijzen van deze merken zijn ongeveer gelijk.
Glutenvrije producten worden aangeduid met het symbool voor glutenvrij. In Spanje is glutenvrij niet tarwevrij.
De Spaanse vereniging FACE controleert regelmatig glutenvrije producten op de aanwezigheid van gluten. Glutenvrije producten mogen niet meer dan 20 ppm gluten bevatten. In dat geval heeft de FACE een glutenvrij garantiemerk ontwikkeld om deze producten te merken.

Tsjechië
In Tsjechië kun je glutenvrije producten kopen in reformwinkels als Zdrava vyziva, Natural, Racio, Country life en in supermarkten als Delvita, Tesco en Albert. Glutenvrije producten zijn alleen in de grote steden te koop en er is maar een klein assortiment. Er zijn geen merken uit eigen land, maar vanuit Oostenrijk wordt Mantler geïmporteerd. Glutenvrije producten kun je herkennen aan het glutenvrije symbool of aan de tekst "neobsahuje lepek","vhodné pro bezlepkovou dietu" of "prirozene bezlepkovy vyrobek".
Onthoud dat glutenvrij niet altijd ook tarwevrij is in Tsjechië!

Zwitserland
In Zwitserland zijn glutenvrije producten verkrijgbaar bij reformwinkels en apotheken. In kleinere dorpen kunnen gespecialiseerde winkels ook producten voor je bestellen. Je kunt ook producten online bestellen via www.gfShop.ch. Deze online winkel heeft verschillende merken in de aanbieding en levert via de post. De prijzen zijn ook iets aantrekkelijker dan in de winkel, maar de verzendkosten zijn hoog. De prijzen zijn echter in 2004 naar beneden gegaan.
In de winkels zijn voornamelijk producten van Dr. Schär te koop. Op de website van de coeliakie vereniging www.zoeliakie.ch kan je onder het kopje ‘adressen’ een lijst vinden van bedrijven die in Zwitserland leveren. Er zijn twee belangrijke locale bedrijven: Riesal AG www.riesal.ch, info@riesal.ch en Bäckerei-Konditorei Gerig www.baeckerei-gerig.ch, info@baeckerei-gerig.ch.
Kleinere bakkerijen kun je vinden op de website www.zoeliake.ch onder ‘adressen’. Deze bakkerijen bakken ook de lokale specialiteiten.

In Zwitserland mag de hoeveelheid gliadine niet meer zijn dan 10 mg per 100 gr droge stof in glutenvrije producten. Deze producten zijn te herkennen aan het symbool voor glutenvrij met de tekst ‘glutenfrei’.