Een rib uit je lijf

Het kost niet alleen veel moeite om een glutenvrij dieet te volgen, het kost ook nog eens veel geld. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft uitgerekend dat een glutenvrij dieet gemiddeld € 1200 per jaar extra kost. Dat komt omdat de producten vaak heel duur zijn. Een klein glutenvrij brood kost € 4,55 en een pak lange vingers wel € 3,20. Daar komt nog eens bij dat je vaak een eind moet reizen om glutenvrije producten te kunnen kopen.

Goedkope producten hebben vaak geen uitgebreide ingrediëntenlijst, dus ben je gedwongen om dure merkproducten te kopen. Dat geldt niet alleen voor meelproducten, in vrijwel alle levensmiddelen kunnen gluten voorkomen.

Wel belastingaftrek

De kosten van een glutenvrij dieet worden niet vergoed. Omdat glutenvrije voeding geen dieetpreparaat is maar een dieetproduct en zorgverzekeraars vergoeden geen dieetproducten.

Een dieetpreparaat is voeding waarvan zowel de vorm als de chemische samenstelling is gewijzigd. Wel kun je de kosten van het glutenvrije dieet aftrekken van de belasting. Het gaat hierbij voor het belastingjaar 2003 om € 694 voor een glutenvrij dieet en om € 3119 voor een glutenvrij dieet in combinatie met een lactosebeperkt dieet. Maar dan mag je de voor jou geldende belastingdrempel niet overschrijden.