Diabetes

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Er zijn meerdere typen diabetes, maar diabetes type 1 en diabetes type 2 komen het meest voor. Men spreekt van diabetes (mellitus) type 1 als nauwelijks of geen insuline wordt aan gemaakt door het lichaam.

Medische informatie

Een vraag stellen over Diabetes? Er zitten 10 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Diabetes kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Medisch:
Welke soorten diabetes zijn er?

Op de kinderleeftijd komen diabetes type 1 en type 2 het meest voor, maar er zijn meer soorten diabetes.

Lees verder

Medisch:
Wat kun je eraan doen?

Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers. Als je al langer diabetes hebt of iemand kent met diabetes weet je dat dit een hele klus is.

Lees verder

Thema:
Diabetes en sport

sporten_diabetes

Je hoeft natuurlijk niet meteen de hele marathon te lopen, net zoals Dirk van de Plas (zie het verhaal Marathon Man op de cd-rom), maar een beetje sporten en bewegen hoort erbij.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Wat moet je doen bij een hyper?

Als je bloedsuikerwaarde te hoog is heb je extra insuline nodig. Snelwerkende insuline kan je bloedsuiker op zo’n moment het snelste laten dalen. Langwerkende insuline werkt op zo’n moment te traag. Als het goed is heb je van je arts of verpleegkundige uit het diabetesteam geleerd hoeveel insuline je extra moet spuiten. Het is belangrijk om je urine te controleren op ketonen als je bloedsuikerwaarde 15 mmol/l of hoger is. Neem contact op met je arts of diabetesverpleegkundige als er ketonen in je urine zitten of als je misselijk bent, moet overgeven of andere klachten hebt.

Veelgestelde vraag:
Wat moet je doen bij een hypo?

Als je bloedsuiker te laag is, is dat gevaarlijk. Je kunt hierdoor uiteindelijk je bewustzijn verliezen. Het is dus belangrijk om een hypo te voorkomen, maar als het toch gebeurt moet je weten wat je moet doen. Bij een hypo moet je wat eten en drinken. Je moet dan voor voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn en dus snel na het eten in je bloedbaan komen, zoals tabletten Dextro (druivensuiker) en verdunde (suikerhoudende) limonade. Heb je dat niet bij de hand dan kun je ook koekjes, een belegde boterham of een banaan eten en vruchtensap drinken, maar het duurt wel iets langer voordat deze suikers beschikbaar zijn en in je bloed komen. Soms kun je echt niets eten, bijvoorbeeld doordat je erg misselijk bent en moet spugen of doordat je te suf bent of buiten bewustzijn bent. Dan moet je dus op een andere manier behandeld worden, namelijk met glucagon (merknaam GlucaGen®).

Glucagon is een hormoon dat door je lichaam zelf wordt aangemaakt en zorgt voor een stijging van de bloedsuiker. Door glucagon wordt het opgeslagen glycogeen in je lever omgezet in glucose, die in je bloedbaan terechtkomt. Als je bij een hypo de juiste hoeveelheid glucagon inspuit stijgt je bloedsuiker binnen vijf à twintig minuten.

Dé Diabetes Rap

Interview:
Wichite (13). Het pesten is het ergste

intvw_wichita

Vroeger dacht ik nooit zoveel aan mijn diabetes, maar sinds ik anderhalf jaar geleden op school ben weggepest speelt het een steeds grotere rol in mijn leven.

Lees verder

Laatste nieuws

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder