Veelgestelde vraag
Mag je alcohol drinken met diabetes?

Ja, boven de 18 jaar mag je alcohol drinken, ook als je diabetes hebt. Maar het is heel belangrijk om rekening te houden met een aantal feiten:

Als je alcohol drinkt heb je meer kans op een hypo. Alcohol komt via je maag en dunne darm in je bloed terecht. Via de bloedbaan wordt alcohol naar je lever vervoerd, daar wordt het afgebroken. Als de lever druk is met het verwerken van alcohol wordt er geen glucose vrijgegeven uit de voorraad opgeslagen glucose die in de lever ligt. Een lage bloedsuiker wordt dan niet meer door je lichaam zelf opgevangen. Je kunt dan een hypo krijgen.

Controleer je bloedsuiker regelmatig. Ook in de uren ná alcoholgebruik kan de bloedsuiker dalen. Voordat je het bed in duikt is het dus belangrijk om je suiker te controleren en te eten, ook als de bloedsuikerwaarde op dat moment goed is.

Door te eten bij en na alcoholgebruik kun je een hypo voorkomen. Je lichaam is door de alcohol immers niet in staat om een te lage bloedsuiker zelf op te vangen. Voor het slapen gaan dus eerst nog een boterham of iets dergelijks.

Als je dronken bent reageer je anders dan normaal. Ook verandert je beoordelingsvermogen. Dat is voor niemand handig, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn als je diabetes hebt. Je voelt bijvoorbeeld een hypo niet goed of vergeet je avondinsuline te spuiten of je bloedsuiker te controleren.

Drink met mate. Het drinken van meer dan een a twee glazen alcohol per dag is voor niemand goed. Overmatig en veelvuldig alcoholgebruik beschadigt je lever en hersenen.

Ook interessant