Wichite (13). Het pesten is het ergste

Hallo, ik ben Wichita, ik ben 13 jaar. Ik heb al vier jaar diabetes. Op het moment gaat het niet zo heel goed met mijn bloedsuiker. Dat komt omdat ik ook nog endometriose heb, een ziekte aan mijn baarmoeder, waardoor ik hormonen moet slikken, en die zorgen voor een te hoge bloedsuiker. Maar verder gaat het wel goed met me. Ik ben alleen erg snel moe. Ik hou heel veel van dieren en mijn hobby’s zijn paardrijden, pianospelen, computeren en Skypen.

Kop eraf

Vroeger dacht ik nooit zoveel aan mijn diabetes, maar sinds ik anderhalf jaar geleden op school ben weggepest speelt het een steeds grotere rol in mijn leven. Het pesten begon toen ik net op de brugklas kwam. Alles was nieuw en niemand wist nog dat ik diabetes had. Toen we op werkweek gingen, moesten we meer dan een uur fietsen. Tijdens het fietsen kreeg ik de ene hypo na de andere, maar ik mocht niets eten of drinken. Iedereen dacht dat ik me aanstelde en dat er niets aan de hand was. De kinderen zeiden dat ik loog over mijn diabetes en dat ik het alleen maar zei om extra te kunnen eten.
Een andere keer werden we gedropt in het bos en ik had al een hypo toen we gingen. Op een gegeven moment voelde ik me zo moe en slecht dat ik even wilde uitrusten. Maar toen werden de kinderen in mijn groepje vreselijk kwaad en een meisje zei zelfs: ik snij je kop eraf als je nu stopt.

Scheldmailtjes

Het was een afschuwelijke week en toen we terugkwamen op school werd het pesten steeds erger. Ik werd helemaal genegeerd door mijn klasgenootjes en ook mijn mentor nam het niet voor me op. Die vond dat ik me aanstelde en dat ik het pesten zelf uitlokte. Op een gegeven moment hield ik het gewoon niet meer uit, en in oktober 2003 was het zo erg dat ik niet meer naar school kon. En zelfs toen ik thuis zat ging het pesten nog een hele tijd door, via de e-mail. Van verschillende kinderen kreeg ik nare scheldmailtjes. Ik was erg verdrietig en ik werd depressief, ik kon ook niet meer slapen. Van de psychiater kreeg ik zelfs slaappillen.

Ik ben toen een paar maanden naar een Iederwijsschool in Soest gegaan. Daar werd ik niet gepest en ging het wel goed. Ik moest alleen wel lang reizen en omdat ik niet gezond ben werd het te vermoeiend. Ik heb soms erge buikpijn vanwege mijn endometriose en in combinatie met diabetes is dat te veel voor mijn lichaam.
Nu zit ik weer thuis, met toestemming van de onderwijsinspectie, en ik wil via zelfstudie proberen mijn diploma te halen. Ik had een gymnasiumadvies maar ik denk dat ik havo ga doen. Ik ga toch niet naar de universiteit. Ik wil later iets met dieren gaan doen.

Tip

Een tip voor kinderen die gepest worden: kijk of er leraren zijn die je kunnen helpen. En probeer het je niet aan te trekken, maar ik weet zelf hoe moeilijk dat is. Verder moet je het altijd aan je ouders vertellen. Blijf er niet alleen mee rondlopen.
En een andere tip: zorg dat iedereen weet dat je diabetes hebt en dat mensen ook weten wat het is. Op de basisschool wisten ze het allemaal en daar werd ik nooit gepest, iedereen was aardig en hielp me juist.