Verdieping - Wat is HIV?

Human betekent menselijk en immunodeficiency betekent verminderde werking van de afweer. Het virus zorgt er dus voor dat je afweersysteem niet meer goed werkt.

Hiv is tegenwoordig goed te behandelen. Met de nieuwste medicatie, regelmatige controles en goede medische zorg hoef je niet meer ziek te worden. Strikte therapietrouw (altijd op tijd je medicijnen nemen) is daarbij heel belangrijk. Hiv is nog niet te genezen. Het is een chronische aandoening waarvoor je levenslang medicijnen nodig hebt. Zonder behandeling breekt hiv het afweersysteem van je lichaam af, waardoor je allerlei infecties en ziektes kunt krijgen. Als je hiv hebt en geen medicijnen slikt krijg je uiteindelijk aids, dat is de afkorting van ‘acquired immunodeficiency syndrome’. Acquired betekent verworven (je hebt het gekregen). Een kenmerk van aids zijn de ernstige infecties met schimmels, virussen of bacteriën die mensen zonder hiv-infectie eigenlijk nooit krijgen. Omdat je afweersysteem niet goed werkt, zijn die infecties niet goed te behandelen, waardoor mensen met aids uiteindelijk doodgaan.

Het hiv-virus werd in 1984 ontdekt. Het bleek een infectie te zijn die erg makkelijk overdraagbaar is. Tien jaar na de ontdekking hadden wereldwijd ongeveer één miljoen mensen hiv. Er is veel onderzoek gedaan naar de ziekte, de behandeling en mogelijke genezing van hiv, en ook naar het voorkómen van nieuwe infecties (preventie). In 1996 werd ontdekt dat combinatietherapie (het slikken van een aantal hiv-remmers tegelijkertijd) de beste manier is om een hiv-infectie te behandelen. Met deze combinatietherapie daalt het aantal hiv-deeltjes in je bloed; je hebt dan een lage ‘viral load’. Met een lage viral load werkt het afweersysteem goed en wordt het lichaam beschermd tegen ernstige infecties. Genezing van hiv is nog niet mogelijk. Daarom blijven we onderzoek doen naar nieuwe medicijnen met minder bijwerkingen en de beste behandeling. Met als uiteindelijk doel het volledig en definitief uitschakelen van het virus.

Ondanks alle inspanningen nam het aantal mensen met hiv jarenlang enorm toe. In 2005 hadden ruim 40 miljoen mensen een hiv-infectie, waarvan er 2,3 miljoen jonger waren dan 15 jaar. Sindsdien is er nog meer geïnvesteerd in preventie, onderzoek én nieuwe medicijnen waardoor het aantal nieuwe infecties niet is toegenomen en in bepaalde gebieden zelfs afneemt. In 2012 waren wereldwijd 35 miljoen mensen hiv-geïnfecteerd (in Nederland waren dat er ruim 21.000 waarvan 235 kinderen onder de 18 jaar).