De diagnose

Om vast te stellen of je een hiv-infectie hebt, wordt gekeken of het hiv-virus in je bloed aanwezig is. Er zijn twee verschillende hiv-testen.

Wanneer krijg je als kind een hiv-test?

  • Als je moeder en/of vader een hiv-infectie heeft.
  • Als je uit een land komt waar hiv-infecties veel voorkomen.
  • Als er iets gebeurd is waardoor je extra risico loopt (je hebt je geprikt aan een injectienaald of je hebt onbeschermd seksueel contact gehad).
  • Als je klachten hebt die horen bij een hiv-infectie.

Hiv-positief of hiv-negatief?

Een hiv-test kan positief zijn, negatief en soms onbepaald. We noemen een test positief als er hiv in je bloed aanwezig is. Dat is verwarrend, want het is natuurlijk geen positief nieuws. Als er geen hiv aanwezig is, is de testuitslag negatief.
Soms is een test onbepaald. Bijvoorbeeld als de uitslag van de eerste hiv-test wel positief was maar van een tweede hiv-test niet. Dit kan gebeuren bij een infectie met hiv-2 of als de antistoffen tegen hiv in je bloed nog niet aantoonbaar zijn.

Diagnostische testen

Er zijn twee verschillende hiv-testen. Voor deze testen moet bloed worden afgenomen.

1. Hiv-deeltjestest. Met deze test (ook wel hiv-RNA-test genoemd) kun je zien hoeveel virusdeeltjes je in je bloed hebt (viral load). Met deze test kun je ook zien of de behandeling aanslaat. Hoe minder virusdeeltjes, hoe beter de medicijnen werken.

2. Hiv-antistoftest. Het bloed kan onderzocht worden op antistoffen tegen hiv. Deze antistoffen worden door je eigen afweercellen aangemaakt en zijn speciaal gericht tegen hiv.
Kinderen onder de achttien maanden krijgen alleen een hiv-deeltjestest. Pasgeboren baby’s hebben namelijk antistoffen tegen hiv van hun moeder in hun bloed, waardoor de uitslag van zo’n hiv-antistoftest niets zegt. Vanaf de leeftijd van achttien maanden kunnen hiv-antistoffen wel worden bepaald.

Belangrijke testen na de diagnose

1. Hiv-RNA VL. Met deze bloedtest kun je het aantal virusdeeltjes in je bloed (viral load) bepalen. Zo kun je zien in welke fase van de hiv-infectie je zit. Dit is noodzakelijk om te weten als je wilt starten met medicijnen. Je kunt met deze test ook zien of de medicatie goed aanslaat.

2. Aantal CD4-cellen. Hoe minder CD4-cellen in je bloed, hoe slechter het is met je afweersysteem. Ook kun je zien in welke fase van de hiv-infectie je zit.