Sporten

Of je nu voetbalt, zwemt, judoot of tennist; een beetje sporten en bewegen hoort erbij. Het is niet alleen leuk, het is ook goed voor je lichaam. Ook met een stoma kun je sporten, maar je moet wel uitkijken met contactsporten en zeker met judo of boksen.

Welke sport het beste voor je is, hangt van een aantal dingen af. Je kunt onderscheid maken tussen piekinspanningssporten (voetbal, hockey, tennis, squash, skiën, (kite-)surfen of atletiek) en langeduursporten (hardlopen, wielrennen, snelwandelen, roeien of zwemmen). Tijdens een behandeling met corticosteroïden is het beter piekinspanningen te vermijden. Omdat je spieren en pezen tijdens het uitrekken dan makkelijker kunnen scheuren. Korte intensieve bewegingen (sprinten, voetballen of tennissen) zijn dan niet aan te raden.

Voor de botten is het zeer goed om te sporten. Vooral wanneer je prednison gebruikt dat als bijwerking botontkalking heeft. Langeduursporten zoals wandelen, joggen, zwemmen en fietsen zijn het beste. Maar wat je ook kiest: blijf sporten en luister goed naar je lichaam, dat is het beste advies.

Saskia Maes (39), moeder van Kilian (7) met de ziekte van Crohn

Hij doet overal aan mee. Hij zit op voetbal, traint twee keer in de week en speelt ook nog een wedstrijd. Als hij last heeft van een opvlamming doet hij alleen mee aan de trainingen, en soms als hij niet lekker is rent hij even naar de kant om over te geven, maar hij gaat daarna altijd weer verder. Het hoort er gewoon bij. Laatst had hij een voetbaltoernooitje en na twee wedstrijden was hij moe. Hij vroeg zelf of hij de derde wedstrijd eruit mocht en daarna ging hij er gewoon weer in. Net als ieder ander kind.

Sjoerd (15) heeft ziekte van Crohn

Toen ik net de stoma had deed ik alles, zwemmen, judo, fitness en tennis. Maar ik ben ermee gestopt, ook met zwemmen omdat ik er geen zin meer in had met mijn eczeem en zo is het ook lastig om te zwemmen.

Had je geen last van met de stoma met een contactsport?
Toen ik ermee begon had ik het stoma nog niet. In principe kan ik alles doen, alleen contactsport is lastig. Maar er zijn wel speciale zakjes en andere dingen voor.

Wat doe je nu aan beweging?
Ik fiets naar school. Ik mis het sporten niet.

Hillary (16) heeft de ziekte van Crohn

Voordat ik ziek was zat ik op dansen. Dat kon niet meer omdat het te vermoeiend was. Ik doe op het moment alleen thuis wat aan lichaamsbeweging.

Maartje (16) heeft IBD (geen Crohn en geen CU)

Mijn leven is heel erg veranderd. Ik kan niet meer drie keer per week naar de sportschool zoals vroeger. Ik zat ook nog twee dagen op zwemmen. Ik heb heel lang heel veel gesport, ook toen ik al last had van mijn ziekte. Maar ik trok me niet zo veel aan van de signalen van mijn lichaam en ging altijd maar door. Ik dacht dat die pijn erbij hoorde. Mijn ouders dachten zelfs dat het kwam omdat ik overbelast was. Nu kan ik veel minder en dat vind ik wel moeilijk. Toen ik in het zwembad voor de eerste keer door iedereen voorbij werd gezwommen voelde ik me echt rot. Dat was ik niet gewend, het voelde niet meer als mijn lichaam.

Niek (14) heeft colitis ulcurosa

Mijn conditie is een stuk minder. Dat merk ik wel. Ik ben vaak verdediger. Ik speel eigenlijk liever midden. Dat is veel lopen, maar wel leuker. Ik kan het wel aan. Ik train er niet extra voor. Alleen vorig jaar heb ik bijna niet gevoetbald, want toen was ik heel vaak ziek.