Smakelijk eten

Hoe zit het met eten en IBD? Kun je alles eten of zijn er dingen die je beter kunt laten staan of die juist goed voor je zijn? Dat er een relatie bestaat tussen IBD en voeding is duidelijk. Alles wat je eet komt uiteindelijk via je spijsverteringsgestel in je darmen terecht.

Lissy de Ridder (37) is kindergastro-enteroloog

Bij kinderen begin je bij de ziekte van Crohn eerst met sondevoeding als therapie. Om de ontstekingen tot rust te brengen en om het kind in een betere voedingstoestand te krijgen. Na zes weken, als het goed gaat, kun je de sondevoeding afbouwen en eventueel nog een beetje naast de gewone voeding erbij geven. Er worden dan nog geen medicijnen gegeven. Als de voedingstherapie niet aanslaat, start je met prednison.
We onderscheiden twee soorten behandelingen: inductiebehandelingen, om de ontstekingen tot rust te brengen, en onderhoudsbehandelingen, om de ziekte rustig te houden. Bij driekwart van de patiënten werkt sondevoeding en bij een kwart is prednison nodig om de ontstekingen onder controle te krijgen. De gevallen dat ook prednison niet werkt zijn uitzonderingen, dan kan opereren een optie zijn. In eerste instantie is een onderhoudsbehandeling niet nodig. Als de inductiebehandeling goed is aangeslagen kan een patiënt zonder onderhoudsbehandeling.

Hankje Escher (43) is kindergastro-enteroloog

Bij de ziekte van Crohn starten we de inductiebehandeling standaard met voedingstherapie. Acht weken lang. De kinderen kunnen kiezen tussen sondevoeding of drinken.
Na zes tot acht weken is zo’n 80% van hun klachten af. Dan wordt in overleg met de diëtist een voedingsschema gemaakt en kan weer voorzichtig worden begonnen met normaal eten. De hoeveelheid lactose en vet wordt langzaam opgevoerd en de eiwitten worden volgens een bepaalde volgorde geherintroduceerd op basis van de kans dat de darmen hierop zullen reageren. Na vier weken kan de patiënt weer gewoon alles eten.

Maartje (16) heeft IBD (geen Crohn en geen CU)

Vanuit het ziekenhuis zijn er geen beperkingen, maar als ik melk drink krijg ik last. En ook van gefrituurde dingen of gourmetten met allerlei sausjes. Maar verder heb ik niet zoveel last van voeding. Van mixdrankjes word ik na drie glazen wel een beetje misselijk. Coebergh met 7up of zo. Van koolzuurhoudende drank heb ik over het algemeen geen last. Misschien als ik een halve liter achter elkaar drink, maar dat doe ik niet.

Arjan (21) heeft colitis ulcerosa

‘s Ochtends stond ik op en dan gaf mijn moeder me wat te eten, uit mezelf wilde ik niets eten want dat was veel te pijnlijk.

Hillary (16) heeft de ziekte van Crohn

Ik kan niet te vet eten als ik ziek ben. Ik eet dan alles gekookt en veel fruit waaronder geschilde appels, dat schijnt goed te zijn voor je buik. Ik drink verdeeld over de dag twee liter gekookt water om het door te spoelen. Als ik beter ben kan ik alles eten, ook een hamburger. Maar ik kan niet elke dag een vette snack eten en ook niet te veel vette dingen op één dag. Peper eet ik nooit, want mijn moeder heeft gelezen dat het niet zo goed voor je nieren schijnt te zijn. Koolzuurhoudende drank gaat goed. Daar heb ik nooit last van. Alcohol heb ik nog niet geprobeerd en dat ga ik denk ik ook niet doen. Dat geldt ook voor roken. Dat is ook heel slecht.

Sjoerd (15) heeft de ziekte van Crohn

Soms heb ik wel zin om te eten en soms niet. Ik volg geen bepaald dieet voor de IBD. Ik ben wel allergisch voor koemelk, noten en pinda’s, al van kleins af aan.

Laurence (16) heeft de ziekte van Crohn

In principe kan ik alles eten. Van mijn diëtiste moet ik zelf uitzoeken wat ik wel en niet kan hebben. In principe probeer ik alles gewoon te eten en als ik er last van krijg, eet ik het niet meer. Van noten kreeg ik een keer last, dus daar ben ik mee gestopt. Maar dat gebeurt niet vaak. Ik vraag wel aan mijn moeder of ze het eten niet te pittig wil maken. Ik heb ook een dieetdrankje elke dag, voor mijn gewicht en vitaminen. Van koolzuurhoudende drank heb ik geen last en alcohol drink ik niet, ik ben er zelfs een beetje op tegen. En roken ook. Daar ben ik wel blij mee, want als ik van alcohol zou houden, had ik een probleem. Met mijn medicijnen, MTX, mag ik geen alcohol gebruiken.
Ik eet drie maaltijden per dag, maar soms heb ik last van vreetbuien. Dan wil ik gewoon een heleboel eten. De raarste dingen, augurken, boterhammen, chips, alles door elkaar. Dat is een of twee keer in de maand, en ik krijg er geen last van. Ik heb gehoord dat meer Crohnpatiënten dat hebben. Ik weet niet wat erachter zit. Misschien moet ik wat inhalen of zo, vanwege het dieet dat ik een tijdje moest volgen.