Veelgestelde vraag
Wat is Factor V Leiden?

Factor V Leiden, ook wel APC (actief proteïne C)-resistentie genoemd, is een erfelijke stollingsafwijking. Factor V Leiden komt vaak voor, bij ongeveer 5% van de mensen in Nederland. Je hebt dan een mutatie (een foutje) in het gen dat de informatie bevat voor het aanmaken van Factor V (5). Factor V (5) werkt nog wel, maar wordt minder goed geremd door proteïne C. Hierdoor heb je meer geactiveerd Factor V (5) en wordt de bloedstolling sneller in gang gezet. Als je Factor V Leiden hebt, is de kans op trombose drie tot zeven keer groter dan normaal, maar de kans blijft klein.

Als een van je ouders Factor V Leiden heeft, heb je 50% kans om de aandoening te erven.

Heel soms erf je van beide ouders Factor V Leiden. Je bent dan homozygoot voor Factor V Leiden. Met deze ernstige vorm van Factor V Leiden krijgt toch maar één op de tien mensen ook echt een keer trombose.

Het gebruik van een anticonceptiepil met oestrogenen én progestagenen, de combinatiepil, vergroot het risico op trombose. Meisjes met Factor V Leiden die de combinatiepil slikken, hebben een zeven keer grotere kans op trombose dan meisjes die die afwijking niet hebben.

Ook interessant