Veelgestelde vraag
Waarom moet ik insuline spuiten als ik ziek ben?

Als je ziek bent, bijvoorbeeld door een infectie met koorts, gebeurt er van alles met je bloedsuiker. Er komen dan hormonen vrij (cortisol en glucagon) die de bloedsuiker laten stijgen. Hierdoor heb je meer insuline nodig. Dit merk je vooral als je geen zin meer hebt in eten. Je eet nauwelijks wat en toch blijft je bloedsuiker hoog. Je hebt daarom ook insuline nodig als je ziek bent en nauwelijks wat eet.

Maar als je buikgriep hebt, waarbij je braakt en diarree hebt, heb je soms weer minder insuline nodig doordat er glucose verloren gaat.

Ziek zijn, koorts hebben, niet eten en het inschatten hoeveel insuline je nodig hebt is moeilijk. Je moet hiermee leren omgaan. Het diabetesteam kan je hier goed over voorlichten. Ook als je ziek bent en je hebt vragen, neem contact op met je diabetesteam, zo kun je problemen en moeilijkheden voorkomen.

Omgaan met misselijkheid en braken is soms moeilijk. Zo is het niet altijd duidelijk waarom je misselijk bent en moet braken. Zieke kinderen zijn vaak misselijk en braken gemakkelijk, niet alleen bij buikgriep maar bijvoorbeeld ook bij een urineweginfectie. Maar misselijkheid en braken kan ook een teken zijn van een tekort aan insuline. Het is daarom belangrijk om de bloedsuiker en de ketonen te bepalen. Is je bloedsuiker hoog en zijn er ketonen in je urine of bloed aanwezig, dan zal er een tekort aan insuline zijn en wordt de misselijkheid veroorzaakt door de hoge bloedsuiker en ketonen. Is je bloedsuiker laag, dan ben je waarschijnlijk misselijk door de ziekte zelf, maar ook dan kunnen er ketonen in je bloed of urine zitten doordat je te weinig hebt gegeten.

Ketonen zijn afbraakproducten die vrijkomen als het lichaam een tekort aan glucose heeft en op een andere manier aan energie probeert te komen. Het tekort aan glucose kan ontstaan doordat je te weinig glucose binnenkrijgt omdat je niet genoeg eet of doordat je te weinig insuline hebt om de glucose de cellen in te krijgen.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën