Veelgestelde vraag
Waarom is roken juist bij diabetes zo slecht?

Roken is slecht voor je gezondheid, dat geldt voor iedereen! Naast dat het roken van tabak de slijmvliezen in je luchtwegen beschadigt en kankerverwekkend is, verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten.
Als je diabetes hebt is het risico op hart- en vaatziekten door de ziekte zelf al verhoogd, als je hierbij ook nog gaat roken wordt dit risico nog verder verhoogd.

Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met diabetes ontstaat door de volgende redenen.
Door de hoge bloedsuikers bij diabetes beschadigen de wanden van je bloedvaten. De suikers stapelen zich vooral in de wanden van de kleine vaten op. Die worden hierdoor dikker en stugger en kunnen gaan lekken. Vooral je huid en zenuwbanen worden hierdoor minder doorbloed. Daarnaast stapelen de vetten zich op in de vaatwand van vooral grotere slagaders, waardoor de vaatwand dikker wordt en de opening van het bloedvat nauwer. Zo kan er nog minder bloed door de vaten stromen. Dit wordt ook wel (slag)aderverkalking genoemd.

Diabetes kan het hart beschadigen. De bloedvaten en zenuwbanen in je hartspier raken beschadigd door de hoge bloedsuikers. Door deze schade vermindert de bloedtoevoer naar de hartspier waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed beschikbaar is. Hierdoor kun je last krijgen van een drukkende pijn op de borst bij inspanning (angina pectoris). De schade kan ook een hartinfarct veroorzaken, dan is een bloedvat in de hartspier afgesloten. Een deel van de hartspier krijgt hierdoor geen zuurstofrijk bloed meer en sterft af. Als je zenuwbanen ook beschadigd zijn, kan het zijn dat je de pijn niet goed meer voelt, waardoor je het alarmsignaal niet herkent. Een hartinfarct kan daardoor ‘stil’ verlopen, zonder dat je het merkt maar mét de nodige schade.

Ook interessant