Veelgestelde vraag
Welke verschillende vormen van audiologisch onderzoek zijn er?

Door combinatie van verschillende audiologische onderzoeken is het mogelijk om al op jonge leeftijd een betrouwbare indruk te krijgen van het gehoor:
  • Vrije veld audiometrie: bij dit onderzoek kijk je of het kind reageert op aangeboden geluid. Het kind dat bij de ouder op schoot zit, krijgt van twee kanten geluiden aangeboden. Het draaien van het hoofd naar het geluid toe wordt bestudeerd. Het onderzoek kan bij zuigelingen worden uitgevoerd.
  • Spelaudiometrie: bij dit onderzoek wordt ook gekeken of het kind reageertop aangeboden geluid. Kinderen moeten voor dit onderzoek al wat ouder zijn en een opdracht kunnen begrijpen. Als ze een geluidje horen mogen ze een spelletje doen (een puzzeltje of zoiets).
  • Oto-akoestische emissies (OAE): bij dit onderzoek wordt gemeten of het oor een geluidsgolf teruggeeft nadat het in aanraking is gekomen met een aangeboden geluid. Zo kan bepaald worden of de trilhaartjes goed functioneren. De geluiden worden aangeboden door een klein zacht dopje dat in de gehoorgang is geplaatst. Het onderzoek kan al bij heel jonge baby’s worden uitgevoerd, het liefst als ze slapen (huilen geeft een verstoring van het onderzoek).
  • Impedantiemetrie: bij dit onderzoek wordt de beweeglijkheid van het trommelvlies gemeten en de werking van het middenoor (de weerstandgeleiding naar het binnenoor). Een dopje dat in de gehoorgang is geplaatst bevat onder andere een heel kleine luidspreker, microfoon en geluidsdrukmeter.
  • Auditieve hersenstamreflexen (BERA/BAEP): bij dit onderzoek wordt de snelheid gemeten waarmee de gehoorzenuwen de prikkels doorgeven in de hersenstam. Het geeft inzicht in de gehoordrempel (welke sterkte en soort van geluid hoort het kind) en of de gehoorzenuw zijn werk goed doet. Tijdens dit onderzoek worden elektrodes op het voorhoofd en achter beide oren geplaatst. Deze meten de hersenactiviteit op het moment dat er geluid wordt gemaakt. De geluiden worden door middel van een koptelefoon aangeboden. Het onderzoek kan bij heel jonge baby’s al worden uitgevoerd.

Ook interessant