Veelgestelde vraag
Welke medicatie kan gegeven worden om een epileptische aanval te voorkomen?

Onderhoudsmedicatie: dit zijn medicijnen die je dagelijks kunt slikken om een epileptische aanval te voorkomen. Deze medicijnen noemen we anti-epileptica. Er zijn verschillende soorten die net allemaal een beetje anders zijn, maar het effect is hetzelfde; ze zorgen ervoor dat de elektrische prikkels in de hersencellen worden onderdrukt door:
  • de verplaatsing van ionen door ionkanalen te beïnvloeden, bijvoorbeeld door natrium- of calciumkanalen te sluiten;
  • óf door de prikkeloverdracht over de synapsspleet te remmen door de receptoren van neurotransmitters te beïnvloeden (toename GABA-effect, dat de prikkeloverdracht remt, of afname glutamaat-effect, dat de prikkeloverdracht stimuleert).

Er zijn heel veel verschillende soorten, merken en combinaties van verschillende middelen mogelijk. Bij monotherapie krijg je één soort anti-epilepticum, bij combinatietherapie meer soorten.

Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan in het ziekenhuis, want als je groeit moet de hoeveelheid van je medicijn aangepast worden. Ook is het goed om te controleren of het middel nog goed werkt en of er geen negatieve effecten zijn, zoals een verminderde leverwerking of een veranderd bloedbeeld.

Ook interessant