Veelgestelde vraag
Wat is nervus vagus stimulatie (NVS)?

De nervus vagus is een grote en belangrijke zenuw. Je hebt er een links en een rechts in je hals, naast je halsslagaders. De zenuw heeft veel zijtakken en is verbonden met veel organen in je lichaam en verschillende gebieden in je hersenen. Hij regelt o.a. het aansturen van je hartslag, je bloeddruk en het maag-darmkanaal.
Bij nervus vagus stimulatie krijgt de linker nervus vagus regelmatig elektrische prikkels via een apparaatje, de stimulator. Deze elektrische prikkels worden naar de hersenen gestuurd om de aanvallen onder controle te krijgen.

De stimulator, die via een operatie wordt ingebracht, is een klein apparaatje (drie bij vier centimeter en een halve centimeter dik) dat elektrische prikkels afgeeft die lijken op de prikkels van zenuwcellen. De prikkels die de nervus vagus van de stimulator krijgt geeft hij door aan de hersenstam. De eigen hersencellen geven de prikkels weer door aan verschillende plaatsen in de hersenen (hippocampus, thalamus en temporaalkwab), waar vervolgens chemische stofjes vrijkomen die ervoor zorgen dat epileptische aanvallen minder snel worden uitgelokt en zelfs worden voorkomen.

De stimulatie van de nervus vagus gebeurt op vaste momenten, bijvoorbeeld elke drie tot vijf minuten een korte prikkel. De stimulator zal worden afgesteld op een regelmaat die voor jou het beste is, dat gebeurt in een epilepsiecentrum dat hierin is gespecialiseerd.
De stimulator wordt tijdens een operatie geplaatst, meestal onder de linker borstspier. Je krijgt ook een geleidingsdraad onder je huid die aan de linker nervus vagus wordt vastgemaakt. Aan het einde van deze draad zitten kleine puntjes die elektrische signalen geven aan de zenuw.

Ook interessant