Oorzaken epileptische aanval

Als je een epileptische aanval hebt, geven je hersencellen ongevraagd prikkels af aan delen van je lichaam. Een epileptische aanval kun je niet zelf beginnen of stoppen. Er zijn veel oorzaken waardoor je een epileptische aanval kunt krijgen. Epilepsie is daar een van.

In de tabel hieronder bij oorzaak 2 tot en met 8 worden de epileptische aanvallen veroorzaakt door andere, onderliggende problemen. Maar als de aanvallen blijven bestaan na het wegnemen of verdwijnen van dit probleem, dan is er wel sprake van epilepsie.

Mogelijke oorzaken epileptische aanval

OorzaakVoorbeeld
1. EpilepsieFocale aanval, gegeneraliseerde aanval, absence
2. InfectieHersenvlies- of hersenontsteking (bacterieel, viraal, schimmel, parasiet)
3. KoortsKoortsstuip bij kinderen jonger dan 6 jaar
4. Verstoorde stofwisselingVerstoorde glucose- of zouthuishouding, ophoping afvalstoffen (bilirubine, stofwisselingsziekten), tekort aan bepaalde vitamines
5. ZuurstofgebrekRondom de geboorte, verstikking
6. Afwijking in de hersenenVochtophoping in de hersenen (hersenoedeem), hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor, hersenletsel (bijvoorbeeld na een ernstige val op het hoofd
7. VergiftigingVerkeerde dosis medicijnen, misbruik alcohol of drugs, giftige stoffen
8. OntwenningNa staken alcohol, drugs of bepaalde medicatie

Hoe vaak en wanneer komt epilepsie voor?

Epilepsie kan op elke leeftijd voorkomen, maar op de kinderleeftijd komt het meestal voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Zowel meisjes als jongens kunnen epilepsie hebben. Tussen de tien en twintig jaar zijn er meer meisjes met epilepsie, in alle andere leeftijdsfases meer jongens.

Er zijn veel verschillende vormen van epilepsie, en ook de ernst verschilt. Naar schatting één op de vijftig tot honderd kinderen heeft epileptische aanvallen of heeft ze gehad.