Wat is epilepsie?

Als je epilepsie hebt, is een deel of zijn delen van je hersenen onbedoeld en onverwachts actief. Dat gebeurt in de vorm van aanvallen. Je hersencellen geven tijdens zo’n aanval prikkels af aan je lichaam waardoor je verschijnselen krijgt die je niet kunt onderdrukken, zoals schokkende bewegingen met je armen of benen of een verandering van bewustzijn.

Als een klein of groot deel van je hersenen door een epileptische aanval zijn gewone werk niet goed kan doen, dan heeft dat effect op de werking van je lichaam en dat merk je. Je kunt last krijgen van allerlei verschijnselen, van een starende, afwezige blik of trekkingen van een arm of been die niet te onderdrukken zijn, tot een gegeneraliseerd tonisch-clonisch insult, waarbij over je hele lichaam ongecontroleerd spieren samentrekken en je je bewustzijn verliest. Het kan heel kort duren en vanzelf overgaan, maar het kan ook minuten lang aanhouden voordat de hersenen uit zichzelf weer rustig worden en hun normale werk weer op kunnen pakken.

Het is belangrijk om te weten dat verschijnselen die lijken op een epileptische aanval niet altijd een epileptische aanval zijn of passen bij epilepsie. Er kunnen veel andere oorzaken zijn. Als we op de cyberpoli spreken over epileptische aanvallen, bedoelen we aanvallen die ontstaan doordat hersencellen plotseling actief zijn. En we spreken over epilepsie als er meerdere keren epileptische aanvallen optreden (zie ook hoofdstuk ‘Diagnose en definitie epilepsie’). Je kunt ook epileptische aanvallen krijgen door een andere, tijdelijke ziekte, zoals een hersenvliesontsteking of hersentrauma. Dan spreken we van epileptische aanvallen die ontstaan zijn door een onderliggend lijden.

Zowel jongens als meisjes kunnen epilepsie krijgen, op elke leeftijd; kort na geboorte, als zuigeling, tijdens de kinder- en tienerjaren en als volwassene.

Hoeveel effect de epilepsie heeft op je dagelijkse en toekomstige leven en hoe de epilepsie zich zal ontwikkelen is voor iedereen anders, Het is moeilijk om daar op deze cyberpoli uitspraken over te doen. Je behandelend arts kan je wellicht meer vertellen.

Tekst: Marloes Vegelin
Revisie: Nynke Doornebal
Animaties: Caroline Ruigrok
Redactie: Paulette Mostart