Je hersenen en epilepsie

Een epileptische aanval (insult) ontstaat als een groep hersencellen ongecontroleerd en ongevraagd prikkels gaat afgeven en doorsturen. Je hersenen werken dan even anders dan ze horen te doen. Om te begrijpen wát er dan precies anders gaat, is het goed om meer te weten over de ligging, bouw en normale werking van de hersenen.

Je hersenen (cerebrum) zitten in je hoofd. Ze vormen samen met je ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. Via je ruggenmerg zijn je hersenen verbonden met een uitgebreid netwerk van zenuwen, dat door je hele lichaam loopt, het perifere zenuwstelsel.

Je hersenen zijn het centrale aanstuurpunt van je lichaam. Ze sturen je spieren aan, waardoor je kunt rennen, springen of schrijven. Maar ze zorgen er óók voor dat je kunt ademhalen, je hart blijft kloppen en je maag-darmkanaal goed blijft werken. Je hersenen zorgen ervoor dat je kunt nadenken, leren, onthouden en nog veel meer. Ze zorgen ook nog voor ongelooflijk veel andere processen in je lichaam waarvan je niets merkt. Kortom, hersenen zijn onmisbaar.