Wat zijn chronische inflammatoire darmziekten?

Chronische inflammatoire darmziekten, in het Engels inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis. Chronisch betekent dat de ziekte nooit meer overgaat en inflammatoir betekent ontstoken, in dit geval de darmen.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een ziekte die alleen voorkomt in de dikke darm. De wand van de dikke darm raakt aan het oppervlak ontstoken, vooral in het laatste deel van de dikke darm, het rectum.

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn kan het hele maagdarmkanaal, dus van mond tot anus, ontstoken raken. Maar het komt vooral voor in de dunne darm en een gedeelte van de dikke darm. Een ander belangrijk verschil is dat de ontstekingen diep zijn en zich door de hele dikte van de wand kunnen uitbreiden.

Indeterminate colitis

Van indeterminate colitis spreken we als er bij afwijkingen in de dikke darm geen duidelijke diagnose kan worden gesteld (10-20% van de gevallen) of totdat de diagnose duidelijk is.

Verloop van de ziekte

Het is moeilijk te zeggen hoe de ziekte zich bij jou zal ontwikkelen in de toekomst. IBD is een erg onvoorspelbare aandoening. Er zijn rustige en actieve fases. In de actieve fase heb je last van buikpijn en (bloederige) diarree. Als je medicijnen gebruikt en je leefwijze zo goed mogelijk aanpast, kun je de ergste klachten vaak voorkomen. Het is daarom belangrijk om de aanwijzingen en de behandelingsadviezen van je arts op te volgen.
De ziekte van Crohn komt vooral voor bij jongeren. De klachten beginnen meestal tussen het 10e en 20e levensjaar. Colitis ulcerosa komt ook op jongere leeftijd voor. Het merendeel van de patiënten ontwikkelt echter IBD na het 18e levensjaar.
In Nederland zijn er ongeveer 50.000 patiënten met IBD, jong én oud, en ieder jaar komen er zo’n 2.500 nieuwe patiënten bij. Beide ziekten zijn chronisch en hebben een wisselend verloop waarbij perioden met ontstekingen (exacerbaties) en herstelperioden (remissies) elkaar afwisselen.

Waarom krijg je IBD?

Waarom je IBD krijgt, is nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Een gedeelte zit in je genen, een gedeelte in je afweersysteem en een gedeelte heeft met je omgeving te maken. Al deze factoren zorgen voor ontregeling van je afweersysteem. De ontstekingen die bij IBD bestaan, ontstaan namelijk doordat je eigen afweersysteem op hol is geslagen en zich tegen je keert. In plaats van dat het je beschermt tegen ziekten, valt het je eigen darmweefsel aan. Speciale cellen en agressieve stoffen richten zich op het darmweefsel en veroorzaken daar ter plekke ontstekingen. De aansturing en de organisatie van dit ontstekingsproces zit erg ingewikkeld in elkaar, hierdoor is de behandeling van ziekten waarbij het afweersysteem betrokken is ook moeilijk.