Chronische ontstekingen in het maag-darmkanaal

IBD, de afkorting van inflammatory bowel disease, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de vorm IBD-unclassified.

Elk jaar krijgen ongeveer 500 kinderen en jongeren (jonger dan 18 jaar) deze diagnose (op basis van PALGA onderzoek). Bij IBD heb je last van ontstekingen in je maag-darmkanaal. Deze ontstekingen ontstaan door een afweerreactie van je eigen afweersysteem tegen bacteriën in je maag-darmkanaal. Waardoor deze afweerreactie ontstaat en waarom deze zo heftig is, weten we niet.

Het is moeilijk te zeggen hoe de ziekte zich bij jou zal ontwikkelen. IBD is erg onvoorspelbaar. De darmwand kan een periode rustig zijn, zonder dat er ontstekingen actief zijn, en ineens opvlammen, waarbij de darmwand ontstoken raakt. Het kan zijn dat je na de eerste opvlamming door het gebruik van medicijnen (of na een operatie) geen last meer hebt van je ziekte, maar ook kan het gebeuren dat je opvlamming nooit helemaal rustig wordt of dat de opvlammingen steeds weer terugkomen.

  • Colitis ulcerosa (CU) kun je alleen krijgen in je dikke darm. De darmwand is aan het oppervlak ontstoken, vooral in het laatste deel van je dikke darm, de endeldarm.
  • Bij de ziekte van Crohn kan je hele maag-darmkanaal, dus van mond tot anus, ontstoken zijn. Maar vaak zit het in je dunne darm en in een gedeelte van je dikke darm. Een ander belangrijk verschil met CU, is dat de ontstekingen diep zijn en door de hele darmwand heen gaan.
  • Bij IBD-unclassified heb je ontstekingen in je dikke darm die na onderzoek zowel kunnen horen bij colitis ulcerosa als bij de ziekte van Crohn.