Veelgestelde vraag
Welke onderzoeken kunnen worden verricht voor het stellen van de diagnose psychose?

Bij het stellen van de diagnose kunnen de volgende onderzoeken gebruikt worden:

  • Gesprekken met jou en je ouders of verzorgers om erachter te komen wie je bent, waar je last van hebt en hoe lang al. Van welke symptomen heb je last, hoe ernstig zijn ze en hoeveel invloed hebben ze op je dagelijks leven? Hoe verliep je ontwikkeling en zijn er problemen geweest, wat is je voorgeschiedenis (van voor de geboorte tot nu, zowel lichamelijk als geestelijk), hoe zit het met je familie (wie heb je om je heen en komt het in de familie voor) en grote gebeurtenissen in je leven (trauma’s, heftige gebeurtenissen).
  • Psychologisch onderzoek om je intelligentie te meten en je persoonlijkheid in kaart te brengen.
  • Lichamelijk onderzoek om eventuele lichamelijke problemen uit te sluiten of aan te tonen. Speciale aandacht is er voor neurologische aandoeningen en tekenen van drugs- of alcoholgebruik (vergiftiging).
  • Soms wordt aanvullend onderzoek gedaan als er mogelijk een lichamelijk probleem is dat de symptomen kan verklaren. Zo kunnen we via bloedonderzoek zien of je drugs of alcohol gebruikt, genetisch onderzoek verrichten en het gebruik van eventuele medicijnen zoals antipsychotica controleren.

Ook interessant