Veelgestelde vraag
Wat kan je verder helpen bij een psychose?

Goede slaap is erg belangrijk om je sterk en goed te voelen. Als je uitgerust bent, kun je beter met dingen omgaan die tegenzitten of moeilijk zijn. Aandacht voor de duur en de kwaliteit van de slaap is dan ook erg belangrijk.

Begeleiding tijdens je dagelijks leven kan het makkelijker maken voor je. Als je een psychose hebt, gaat het op school en thuis meestal ook moeilijk. Naar school gaan, sporten of omgaan met je vrienden, normale dingen in het dagelijks leven, kunnen moeilijk voor je zijn. Heel begrijpelijk als je in zo’n verwarrende periode zit.

Het omgaan met emoties, stress of traumatische ervaringen wordt ook wel ‘coping’ genoemd. Als je dat goed kunt, kun je emotionele of nare gebeurtenissen beter opvangen. Je staat steviger in je schoenen. Als ‘coping’ niet zo goed lukt, maakt dat je kwetsbaar. Je kunt het wel trainen, al gaat dat niet bij iedereen even makkelijk.

Alcohol, blowen en andere middelen kunnen een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van een psychose. Het is belangrijk om te minderen of te stoppen, maar doe dat wel onder begeleiding. Er zijn verschillende hulpinstanties en hulpverleners die je daarbij kunnen helpen. Ook andere middelen, zoals lijm en cocaïne, kunnen een psychose uitlokken. Als je een goede lichamelijke conditie hebt, kun je beter omgaan met spanningen en moeilijkheden als het niet mee zit. Sporten en dagelijks bewegen is dus belangrijk.

Ook interessant