Veelgestelde vraag
Hoe is het leven na een psychose?

Als je een psychose hebt doorgemaakt, is er heel veel gebeurd. Voor jou, je ouders, je gezin en je omgeving. Het is een zware periode met veel emoties. Er is tijd nodig om dat te verwerken. Follow-upgesprekken in de maanden en jaren na een psychose zijn van belang om je te blijven volgen en om hulp of begeleiding te bieden als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een ingrijpende verandering van school of woonomgeving.

Na een psychose kan het moeilijk zijn om terug te keren in het dagelijks leven. Als je je school, sportclub of vriendenkring lang niet gezien hebt, heb je veel gemist. Het contact met je vrienden opnieuw oppikken kan moeilijk zijn omdat er in de tussentijd veel gebeurd en veranderd is, of omdat ze niet veel begrip hebben voor je situatie. Je kunt heel gevoelig zijn voor prikkels of moeite hebben met je te concentreren, en misschien is je lichamelijke conditie achteruitgegaan. Begeleiding en steun tijdens deze periode is dan ook heel belangrijk.

Niet iedereen komt helemaal uit een psychose, je kunt een terugval krijgen en dat is erg zwaar. Goede begeleiding en hulp is dan heel belangrijk. Na een psychose kun je ook last blijven houden van bepaalde klachten, dat noemen we restverschijnselen. Je kunt problemen hebben met je concentratie en je geheugen, of extra gevoelig zijn voor prikkels. Ook sombere, verdrietige gevoelens en angsten komen voor. Goede nazorg en begeleiding is daarom belangrijk, zodat je zo snel mogelijk hulp kunt krijgen als dat nodig is.

Ook interessant