Schildklieraandoeningen

Een goed werkende schildklier maakt dag en nacht precies genoeg schildklierhormoon aan. Maar de schildklier werkt niet altijd goed en kan te weinig of teveel schildklierhormoon maken en afgeven. Een schildklierprobleem kun je al bij de geboorte hebben, maar kan ook in de jaren daarna ontstaan.

De schildklier (glandula thyreoidea) ligt voor in de hals. De schildkliercellen maken hormonen aan, voornamelijk thyroxine ( T4 ) en een klein beetje trijodothyronine ( T3 ). De hypofyse, een klier in de hersenen, stuurt de schildklier aan en zorgt er zo voor dat de hormonen terechtkomen in het bloed. Via het bloed bereikt het schildklierhormoon alle lichaamsdelen en -cellen.

Schildklierhormoon speelt een rol bij de stofwisseling van bijna alle lichaamsweefsels, en stimuleert de lengtegroei. Voor de geboorte en tijdens de eerste drie levensjaren is schildklierhormoon belangrijk voor de hersengroei en -ontwikkeling, daarna voor het functioneren van de hersenen. Het hormoon werkt als een soort gaspedaal en zorgt ervoor dat je ‘motor’ harder of langzamer gaat lopen.

Een goed werkende schildklier maakt dag en nacht precies genoeg schildklierhormoon aan. Ook wordt er precies genoeg opgeslagen en afgegeven. Maar de schildklier werkt niet altijd goed. Een schildklierprobleem kun je al bij de geboorte hebben, maar het kan ook in de jaren daarna ontstaan. Bijvoorbeeld als er iets is misgegaan bij de ontwikkeling en afdaling van de schildklier, of met de aanmaak of afgifte van schildklierhormoon. De schildklier kan ook verkeerd worden aangestuurd door je hersenen (CH-C). Als je schildklier niet goed werkt kun je de verkeerde hoeveelheid schildklierhormoon krijgen. Als de schildklier te langzaam werkt spreken we van hypothyreoïdie. Werkt de schildklier te hard, dan spreken we van hyperthyreoïdie.
Er kan ook iets mis zijn met de groei van je schildklier. Als de hele schildklier vergroot is, heet dat struma, als alleen een klein deel te hard groeit krijg je een knobbel of nodus.

hypofyseicon Een tekort aan schildklierhormoon kan ook worden veroorzaakt door een niet of niet goed werkende hypofyse. Klik hier voor meer informatie over de hypofyse en hypofyse-insufficiëntie.

Schildklieraandoeningen:

Te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie): Te snelle schildklierwerking (hyperthyreoïdie): Afwijkende grootte schildklier:
Tekst: Marloes Vegelin
Revisie: A.S.P. van Trotsenburg
Animaties: Caroline Ruigrok
Redactie: Paulette Mostart