Veelgestelde vraag
Hoe behandel je astma?

De behandeling van astma is voor bijna niemand gelijk doordat de klachten per persoon, seizoen en levensfase kunnen veranderen. Naast de behandeling met medicijnen kun je zelf ook je best doen de klachten te beperken. Er is een verschil tussen een onderhoudsbehandeling, gericht op het voorkomen van een aanval, en een acute behandeling om een aanval van benauwdheid te bestrijden.

Misschien weet je al dat bepaalde situaties een aanval van benauwdheid kunnen uitlokken. Een rokerige ruimte of de aanwezigheid van huisdieren of stof. Niet iedereen zal van hetzelfde benauwd worden, maar voor bijna alle patiënten met astma werken de volgende maatregelen;
• niet roken in huis of in de auto (link naar preventie),
• het huis zo veel mogelijk allergeenvrij maken bij aangetoonde allergieën (huisstofmijt, huisdieren) (link naar preventie).

Veel ziekenhuizen hebben een longverpleegkundige voor begeleiding en adviezen, over saneren, inhalatietechnieken, roken en nog veel meer. De maatregelen werken alleen als ze ook allemaal uitgevoerd worden. Als je het huis saneert terwijl er doorgerookt wordt, zal dat geen positief effect hebben op astma.

Ook interessant