Veelgestelde vraag
Welke rol speelt de methylering bij een glioom en medulloblastoom?

Bij een glioom en medulloblastoom zijn afwijkende methyleringsprofielen gevonden. Binnen het DNA van een cel zijn bepaalde genen aan- of uitgezet, dat noemen we methylering. Zo kunnen cellen in je lichaam, alle met hetzelfde DNA, onderling van elkaar verschillen, waardoor je bijvoorbeeld huidcellen, darmcellen en hersencellen hebt. Hersentumoren zijn goed te herkennen aan het patroon van aan- en uitzetten van genen, ze vormen zo bepaalde groepen.
  • Bij een glioom kan het MGMT-gen uitgeschakeld zijn doordat het gemethyleerd is (MGMT-methylatie). Het eiwit MGMT speelt een rol bij het herstellen van het DNA. Als het gen uitgeschakeld is worden foutjes in het DNA niet hersteld.
Bij de behandeling met chemotherapie kan hier gebruik van gemaakt worden. Het medicijn temozolomide kan bijvoorbeeld een methylgroep in het DNA van de cel inbouwen, waarna de cel zich niet meer delen kan. Deze fout wordt niet hersteld als het eiwit MGMT niet werkt, waardoor de chemotherapie goed zijn werk kan doen.
  • Een medulloblastoom laat op basis van methylering vier verschillende groepen zien, die allemaal hun eigen prognose en kenmerken hebben. Bij de behandeling kan gebruikgemaakt worden van die verschillen.

Ook interessant