Veelgestelde vraag
Welke gradaties bestaan er bij hersentumoren?

Er bestaat een indeling (classificatie) voor tumoren in het centrale zenuwstelsel. De hersentumoren zijn ingedeeld naar hun groei en gedrag, daarbij wordt gekeken naar kenmerken zoals de hoeveelheid cellen in de tumor (de dichtheid), de grootte van hun celkern, de hoeveelheid bloedvaten en hun patroon, de snelheid waarmee de tumorcellen zich delen, hoe hard de tumor groeit en de manier waarop, en de neiging tot uitzaaien van de tumorcellen. Hierbij wordt ook gekeken naar de genetische kenmerken.

Er zijn vier graden:
  • Graad I en II tumoren noemen we laaggradige tumoren; ze groeien niet snel, zijn rustig en niet agressief. Toch kunnen ze soms doorgroeien of zich uitzaaien.
  • Graad III en IV tumoren noemen we hooggradige tumoren; ze groeien snel en ongeremd (graad IV), zijn onrustig en agressief. Ze groeien door en kunnen ingroeien in omliggend weefsel. Ze kunnen zich ook uitzaaien.

Hoe hoger de graad, hoe kwaadaardiger het gedrag van een hersentumor en hoe moeilijker deze onder controle te krijgen is. Bij hooggradige tumoren zien we vaak dat er meer bloedvaten bijkomen. Maar als een tumor zo snel groeit dat bloedvaten het niet bij kunnen houden, en dus delen van de tumor geen bloed krijgen, dan sterven die cellen af en ontstaat weefselverval (graad IV). Tumorcellen kunnen zich ongunstig ontwikkelen, waardoor de graad verandert. Een laaggradige tumor kan daardoor veranderen in een hooggradige tumor.

Ook interessant